Anorexia şi bulimia – două stigmate ale civilizaţiei

Stil de viaţă

Anorexia şi bulimia – două stigmate ale civilizaţiei

Marea Britanie este o naţiune civilizată, unde totuşi 1,6 milioane de oameni se chinuie să mănânce în fiecare zi. Nu pentru că nu şi-ar permite sau că nu au mâncare, ci pentru că nu simt nevoia.

Regatul Unit are cea mai mare rată a dezordinilor alimentare din Europa şi numărul celor care suferă de aceste dezordini creşte. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt creştini, unii dintre aceştia credincioşi şi oameni care merg la biserică.

Conform organizaţiei creştine „Grija pentru Anorexie şi Bulimie” (ABC), o congregaţie de 200 de credincioşi are 5-6 oameni care suferă de o boală de hrănire. Cercetările arată că 90% dintre membrii Bisericilor creştine ştiu pe cineva care suferă de anorexie – lipsă totală de poftă de mâncare, sau de bulimie – poftă necontenită de a mânca, spune Jane Smith, director executiv al ABC.

Deşi creştinismul subliniază fiinţa omului creat după chipul lui Dumnezeu şi este angajat să hrănească pe cei sărmani, respingerea deliberată a hranei de către un creştin este greu de înţeles.

Radio-ul creştin Premier a iniţiat o campanie de informare şi analiză a cauzelor acestor flageluri din societatea civilizată. Dacă în ţările în curs de dezvoltare, foamea este impusă de către sărăcie, război, secetă etc., în ţările bogate, unii oameni nu mai simt nevoia de a mânca, sau mănâncă fără a se opri. Amândouă aceste dezordini duc inevitabil la boală şi la moarte. Una dintre cauzele comune ale acestor boli este lipsa de încredere în sine. „Multă vreme, aceşti oameni simt că nu sunt destul de frumoşi, că nu sunt vrednici de ceea ce doreşte Dumnezeu ca ei să fie” a spus un redactor al postului de radio.

Arianna Walker este director executiv al asociaţiei Mercy Ministries care oferă un program de 6 luni pentru cei care au problem de control al vieţii. În aceste 6 luni, spune ea, mulţi dintre oamenii suferinzi descoperă că această boală este din cauză că au fost abuzaţi sau dependenţi de anumite droguri. Acum sunt în Biserică şi descoperă ceea ce spune credinţa lor în Dumnezeu. „Faptul că eşti creştin nu te face imun la provocările lumii” spune aceasta.

O altă cauză a acestor boli este industria modei, care promovează violent manechine extrem de slabe aşa încât fetele simt o presiune enormă să slăbească pentru a arăta „în trend”.

 „Pentru că avem o cultură care promovează o grămadă de imagini nerealiste, acest lucru pune presiune pe cei mai vulnerabili, în special adolescente, care cred că trebuie să arate ca fetele din reclame” spune psihologul Kate Middleton.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christiantoday.com

Citește despre: