Aproape un milion de români suferă de HPB

Stil de viaţă

Aproape un milion de români suferă de HPB

    • Aproape un milion de români suferă de HPB
      Aproape un milion de români suferă de HPB

      Aproape un milion de români suferă de HPB

Potrivit Asociaţiei Române de Urologie (ARU), peste 900.000 de bărbaţi din România, dintre cei 3 milioane cu vârste de peste 50 de ani, manifestă simptome sugestive pentru hiperplazia benignă de prostată (HPB), dar doar 200.000 se tratează lunar.

În fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, European Association of Urology (EAU), forul profesional şi ştiinţific ce reuneşte medicii urologi din Europa, organizează, alături de asociaţiile de urologie din fiecare ţară, „Săptămâna Europeană a Urologiei“. Scopul acţiunii este de a informa populaţia cu privire la simptomele şi pericolele ignorării patologiei prostatice. În România, „Săptămâna Europeană a Urologiei“ este organizată de Asociaţia Română de Urologie.

Hiperplazia benignă de prostată (HPB) este o boală ce determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare şi poate avea un impact negativ asupra vieţii celui afectat.

Adenomul de prostată apare la jumătate dintre bărbaţii cu vârsta între 50 şi 61 de ani şi la 90% dintre bărbaţii cu vârsta între 81 şi 90 de ani.

Dintre bărbaţii cu adenom moderat, mulţi prezintă simptome deranjante care le influenţează calitatea vieţii. Mai mult, bărbaţii care au dezvoltat forme severe pot prezenta complicaţii pe termen lung, precum retenţia acută de urină, care impune, în cazul multor pacienţi, tratament invaziv, asociat, la rândul său, cu riscuri anestezico-chirurgicale. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume, primul loc fiind ocupat de cancerul pulmonar.

Potrivit Cancer Research din Marea Britanie, anual mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Potrivit aceloraşi surse, unul din şase bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată de-a lungul vieţii.

Medicii atrag atenţia că examinarea prostatei este o procedură simplă şi uzuală care se face de către medicul urolog pe baza trimiterii de la medicul de familie. „Din experienţa noastră, cei mai mulţi pacienţi vin la medic în momentul în care aceştia s-au obişnuit cu suferinţa bolii. Simptomele afecţiunilor prostatice nu fac parte din categoria celor care pot fi controlate şi pot duce la izolare socială. De aceea, obiectivul nostru este de a informa pacienţii despre incidenţa şi gravitatea efectelor bolilor prostatice, deoarece un simplu control te poate ajuta să preîntâmpini boala. Netratată, hiperplazia benignă de prostată duce la complicaţii redutabile. În acest context, controlul periodic şi tratamentul corespunzător pot juca un rol vital pentru pacient“, a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

În fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de adenom de prostată. Deşi în ultimii ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează nici un tratament, considerând că aceste simptome sunt specifice vârstei. Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de adenom de prostată fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată.

Testul costă în jur de 20-30 de lei şi este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

Citește despre: