Ardei iuți în oțet cu miere, fără conservanți

Garnitură pentru fripturi, ciorbe sau sarmale, ardeii iuți sunt benefici nu doar papilelor gustative, ci și metabolismului, digestiei și sistemului cardiovascular.

Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de ardei iuți
  • un litru de oțet din vin alb
  • 500-800 g de miere de albine
  • o lingură rasă cu sare neiodată
  • 3-4 foi de dafin
  • 30 g de boabe de muștar
  • 20-30 g de boabe de piper
  • frunze de țelină
  • un morcov tăiat rondele (opțional)
  • bastonașe de hrean (opțional)
  • 2 căpățâni de usturoi curățate.

Pe fundul fiecărui borcan se pun câteva frunze de țelină, 1-2 bastonașe de hrean și 1-2 căței de usturoi întregi. Se așază apoi ardeii iuți, presărând din când în când frunze de țelină, hrean și usturoi între ei.

Într-o oală se pun oțetul și sarea și dau la foc mediu, amestecând continuu, până ce sarea se dizolvă complet. Se adaugă mierea treptat, amestecând continuu, până se dizolvă. Gustați periodic, pentru a potrivi gustul de dulce. În final, zeama trebuie să fie dulce-acrișoară. Când ați potrivit gustul, adăugați boabele de piper, cele de muștar și foile de dafin. Lăsați amestecul să dea în 3-4 clocote, după care stingeți focul și lăsați la răcit.

Când amestecul este călduț, se toarnă cu grijă deasupra ardeilor, având grijă ca să distribuiți uniform, în fiecare borcan, boabele de muștar și piper. Puneți apoi în fiecare borcan frunze de țelină și completați cu lichidul călduț, până când ardeii sunt complet acoperiți. Închideți bine borcanele și puneți-le în cămară. În câteva săptămână veți avea cei mai delicioși ardei iuți.

Poftă bună!

De la același autor

Ultimele din categorie