Arhimandritul Elisei Simonopetritul – repere biografice

Documentar

Arhimandritul Elisei Simonopetritul – repere biografice

    • Arhimandritul Elisei Simonopetritul – repere biografice
      Foto: pr. Silviu Cluci

      Foto: pr. Silviu Cluci

Arhimandritul Elisei Simonopetritul este starețul mănăstirii athonite Simonos-Petras din Sfântul Munte Athos din anul 2000, în urma retragerii Arhimandritului Emilianos din cauza problemelor de sănătate.

Arhimandritul Elisei Simonopetritul este unul din primii ucenici ai Arhimandritului Emilianos, din vreme când acesta din urmă era egumen al Mănăstirii Marea Meteoră. L-a urmat pe părintele său duhovnicesc la Mănăstirea Simons-Petras în anul 1973.

În toamna anului 1977 a întâmpinat la Simonos-Petras grupul de părinți de la Sihăstria, în frunte cu părintele Cleopa Ilie, aflați în pelerinaj în Sfântul Munte Athos.

De asemenea, în anul 1988, a fost „o gazdă ireproșabilă” pentru scriitorul Umberto Eco. „Foarte tânăr ca vârstă, serios și îngăduitor, a studiat și scriitorii bisericești latini, vorbește încet și liniștit, nu impresionează și nici nu vrea să impresioneze.”

În anul 2000, datorită stării proaste de sănătate, părintele Emilianos a predat egumenia Sfintei Mănăstiri Simonos-Petras arhimandritului Elisei, continuatorul lucrării începute de Gheronda Emilianos.

Citește despre: