Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Răzălăi, Republica Moldova
Nu departe de locul unde un monument simplu amintește că acolo s‑a aflat, cândva, vechea biserică a satului se înalță acum un nou locaș de rugăciune închinat Sfintei Treimi.
Localitatea Răzălăi, aflată în raionul Sângerei din Republica Moldova, este un vechi sat de răzeși atestat documentar din anul 1601. Răzălăi este satul natal al Sfântului Ierarh Iosif (Naniescu) cel Milostiv (1820-1902).
Fiu al preotului Anania (Nane) Mihalache şi al preotesei Teodosia, Sfântul Mitropolit al Moldovei a văzut lumina lumii la 15 iulie 1818 la Răzălăi, primind la Botez numele Ioan.
După 1840-1846 – când, lovită de fulger, biserica din lemn a ars –, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Unele clopote au fost furate, iar clopotul cel mare se află, în prezent, în biserica din satul vecin, Pepeni.
Nu departe de locul unde un monument simplu amintește că acolo s‑a aflat, cândva, vechea biserică a satului – poate cea în care sfântul ierarh a primit Taina Sfântului Botez – se înalță acum un nou locaș de rugăciune închinat Sfintei Treimi.
Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Răzălăi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei, în luna iulie a anului 2003. Biserica a fost construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Din cauza lipsei mijloacelor financiare, construcţia a mers greu. Abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a făcut şi tencuiala. Biserica s-a ridicat prin osteneala preotului paroh Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi, precum şi din jertfa credincioşilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi, sprijiniți și de creştinii din satul Pepeni.
(Foto) Închinare în Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Răzălăi – Basarabia
Kathisma – locul odihnei Maicii Domnului în drum spre Betleem
Crucea viespilor din Biserica Nașterii – Betleem
Realizat deSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro