Întâlnirea sfinților la Mănăstirea Frumoasa
În biserica Mănăstirii Frumoasa din Iași, în cele două mici racle din dreapta și din stânga sfântului altar, credincioșii și pelerinii se pot închina la părticele din moaștele a peste 20 de sfinți. Dintre aceștia, se remarcă cuvioasele de la Mănăstirea Diveevo (Rusia), un sfânt român – Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti – și doi sfinți taumaturgi: Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
În tihna marii biserici a Mănăstirii Frumoasa din Iași, pelerinul se poate reculege și ruga în taină, retrăgându-se preț de câteva clipe din tumultul vieții cotidiene. Aici îi va descoperi pe cei care l-au iubit pe Dumnezeu mai presus de orice pe lumea aceasta și care acum mijlocesc pentru noi înaintea tronului Prea Sfintei Treimi.
La Frumoasa s-au întâlnit mai bine de 20 de sfinți, majoritatea din Rusia sau Ucraina, prin părticele din sfintele lor moaște, ca izvor de întărire în credință și de vindecare. Iată și numele lor: Sfintele Cuvioase Alexandra, Elena, Marta și Matrona și Sfintele Fericite Maria, Parascheva și Pelaghia de la Diveevo, Sfântul Cuvios Iona al Kievului, Sfântul Gavriil Athonitul, Sfântul Alexie de la Goloseev, Sfântul Alexandru de la Sanaxar, Sfânta Cuvioasă Sofia de Suzdal, Sfântul Dimitrie al Rostovului, Sfântul Cuvios Teodosie de la Totma, Sfântul Ierarh Silvestru de Omsk, Sfinții Alexie Eltanscomu și Vasile Kineşma de la Ivanovo, Sfântul Cuvios Teodor de la Sanaxar, Sfinţii Mucenici ucişi în Mănăstirea Sfântului Teodosie la anul 614, Sfântul Teodor, Amiralul de la Sanaxar.
Majoritatea au trăit în secolele XVIII, XIX și XX și unii dintre ei au avut sfârșit mucenicesc.