Biserica Sfântului Gavriil Georgianul – Tbilisi, Georgia

Din 1952 și până în 1962, în curtea casei în care își avea această încăpere, Cuviosul Gavriil a construit o biserică cu 7 cupole, pe care le-a pictat în albastru.

În anul 1965, fiind tânăr preot, în timpul demonstrației de 1 Mai, Cuviosul Gavriil a dat foc unui portret al lui Lenin. După aceasta a fost arestat, interogat și torturat, dar până la urmă a fost eliberat, fiind socotit nebun.

Mulți ani n-a slujit, timp în care a locuit în casa mamei sale. Din 1952 și până în 1962, în curtea casei în care își avea această încăpere, Cuviosul Gavriil a construit o biserică cu 7 cupole, pe care le-a pictat în albastru.

Biserica avea un aspect straniu, fiind pe de-o parte naivă, sărăcăcioasă și eterogenă prin materialele sale – toate provenite din diferite recuperări – și, pe de altă parte, barocă, prin încărcarea și caracterul fantezist al ornamentelor. Interiorul, deși mic, nu-l împiedica pe Vasiko să-l împartă în mai multe capele. Pereții erau în întregime acoperiți de icoane care au fost strânse de el din copilărie – de la cei care fie nu aveau grijă de ele și i le dădeau, fie direct de la groapa de gunoi, unde ateii le aruncau.

Părintele Gavriil a construit biserica încetul cu încetul, căci nu avea mijloace materiale. Aceasta era un act împotriva curentului epocii, când bisericile se închideau sau se distrugeau.

Pentru Cuviosul Gavriil nu conta valoarea materială a acestor obiecte pe care le salva de la distrugere sau uitare, căci ele erau valoroase pentru că erau obiecte sfinte sau au fost puse în locuri sfințite: „Poate că erau în altar de 40 de ani, de când Sfântul Duh preschimbă Sfintele Daruri”, spunea cu privire la ele.

Autoritățile comuniste i-au cerut în scris să distrugă edificiul. Sora Părintelui, Julieta, l-a văzut plângând în genunchi și adresându-I-se lui Dumnezeu: „Doamne, cum aș putea eu să distrug biserică care Îți este închinată?”. Când o echipă de muncitori au sosit la poartă pentru a demola biserica, Părintele Gavriil le-a spus: „Să știți că cel care dă ordinul va fi cu mult mai mult pedepsit față de cei care îl vor executa”. Cum au fost cuprinși de frică, aceștia au părăsit locul.

Astfel, biserica Sfântului Gavriil a rămas neatinsă, devenind loc de pelerinaj.

Date de contact

Adresă: 11 Tetri Tskaro Turn, Tbilisi, Georgia

(Foto) Paşi de pelerin la Biserica Sfântului Gavriil Georgianul – Tbilisi, Georgia

De la același autor

Ultimele din categorie