Viața Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos
Aflând despre Domnul nostru Iisus Hristos, micul Vasiko și-a construit o chilie de pământ în grădina părinților, trăind o viață cât mai ascetică. A transformat apoi chilia într-o bisericuță, pe care autoritățile comuniste au dărâmat-o în mai multe rânduri.
Cuviosul Gavril Urgebadze s-a născut în capitala Georgiei, Tbilisi, pe 26 august 1929. A primit la botez numele Goderdzi, fiind cel mai mic dintre cei trei copii ai părinților Vasili și Varvara.
La aproape doi ani de la nașterea lui Goderdzi, tatăl său, un funcționar al Partidului Cumunist este ucis în împrejurimi misterioase în anul 1931. De atunci, a primit numele de alint Vasiko.
Aflând despre Domnul nostru Iisus Hristos, micul Vasiko și-a construit o chilie de pământ în grădina părinților, trăind o viață cât mai ascetică. A transformat apoi chilia într-o bisericuță, pe care autoritățile comuniste au dărâmat-o în mai multe rânduri. Bisericuța avea șapte cupole, pictate în albastru, pereții fiind în întregime acoperiți de icoanele strânse în copilărie. Sfântul avea obiceiul de a salva orice iconiță aruncată de atei la groapa de gunoi. Biserica se păstrează și astăzi în Tbilisi și poate fi vizitată.
După serviciul militar obligatoriu în armata sovietică, Vasiko decide să se alăture vieții monahale, primind la călugărie, în 1955, numele de Gavriil. Apoi, a devenit ieromonah la Mănăstirea Betania.
A devenit celebru cu ocazia marii sărbători tovărășești de 1 Mai 1965, dărâmând un banner care îl înfățișa pe Lenin în timpul unei parade din centrul orașului Tbilisi. A fost arestat, judecat, considerat psihotic și internat într-un spital de boli psihice timp de șapte luni.
După 1989, a adunat o obște de maici și s-a retras la Mănăstirea Samtavro de lângă Mtshketa, unde a adormit în ziua de 2 noiembrie 1995, fiind înmormântat în curtea mănăstirii. După îngropare, la mormântul său au avut loc foarte multe minuni, mai ales vindecări.
Sfântul Gavriil a avut harisma înainte-vederii. A fost canonizat de Sinodul Bisericii Georgiei pe 20 decembrie 2012, sub numele „Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos”. Pe 22 februarie 2014 au fost descoperite sfintele sale moaște și mutate în biserica Schimbării la Față.
Să avem parte de rugăciunile Cuviosului Mărturisitor Gavriil cel nebun pentru Hristos!