Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Capernaum
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” este aşezată chiar în mijlocul ruinelor oraşului Capernaum. După tradiţie, în acest loc de pe malul mării Mântuitorul Şi-a ales ucenicii.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost construită de Patriarhia greacă a Ierusalimului în anul 1931 pe malul Mării Galileii din Israel, nu departe de Sinagogă şi de Casa Sfântului Apostol Petru din Capernaum. După tradiţie, în acest loc de pe malul mării Mântuitorul Şi-a ales ucenicii.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” este aşezată chiar în mijlocul ruinelor oraşului Capernaum. Din cele şase hectare de ruine, două hectare se află în posesia acestei biserici ortodoxe greceşti. Spre deosebire de ruinele sinagogii şi ale clădirilor din jurul ei, nu au fost încă excavate şi cercetate.
Localitatea Capernaum, al cărei nume înseamnă „Satul lui Naum”, se află pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Oraşul a fost întemeiat în perioada elenistă, iar în perioada ocupaţiei romane şi bizantine, Capernaum a prosperat, pentru ca apoi să fie distrus în secolul al VI-lea de către armata persană.
Capernaum era locul central de unde pleca şi unde revenea Mântuitorul, după fiecare călătorie săvârşită în Galileea. De aceea Capernaum mai era numit şi „oraşul lui Iisus”. În Capernaum Mântuitorul a început să propovăduiască Împărăţia Cerurilor. Tot acum, El a început să-şi aleagă ucenici (Matei 4, 12-23). În sinagoga din Capernaum a vindecat Iisus un demonizat; tot aici a vindecat un paralitic, adus pe pat de către prietenii săi (Matei 9, 1-7); în casa lui Petru a vindecat-o pe soacra acestuia şi pe mulţi alţi bolnavi, adunaţi de peste tot (Marcu 1, 29-31). Tot în Capernaum, Hristos vindecă pe sluga sutaşului (Matei 8, 5-13).
(Foto) Biserica „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” din Capernaum
Schitul Strâmba – o fereastră către Cer
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro