Vizită oficială la patriarhul Benedict – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Obișnuit, pelerinii ortodocși se prezintă la Sfânta Patriarhie în prima zi a sosirii în Țara Sfântă și iau cuvenita binecuvântare de vizitare și închinare. Apoi, la sfârșitul pelerinajului, sunt din nou primiți în audiență, iau binecuvântare de plecare în țara lor și primesc așa-numitele „Gramate de hagii”, pentru fiecare pelerin în parte.
Tradiționala vizită oficială la patriarhul Ierusalimului a fost fixată pentru ziua de vineri. Din motive de sănătate, bătrânul patriarh al Sfintei Cetăți nu ne-a putut primi în primele zile ale sosirii noastre. Obișnuit, pelerinii ortodocși se prezintă la Sfânta Patriarhie în prima zi a sosirii în Țara Sfântă și iau cuvenita binecuvântare de vizitare și închinare. Apoi, la sfârșitul pelerinajului, sunt din nou primiți în audiență, iau binecuvântare de plecare în țara lor și primesc așa-numitele „Gramate de hagii”, pentru fiecare pelerin în parte. Din ziua aceea, cel care se învrednicea să se închine la Mormântul Domnului se numea de toată lumea în mod onorific „hagiu”, adică „sfințit”.
Cei 22 de pelerini români plecăm în grup spre sediul Patriarhiei Ortodoxe din vechiul Ierusalim, însoțiți de Preacuviosul Arhimandrit Lucian Florea, reprezentantul oficial al Bisericii Ortodoxe Române în Țara Sfântă. La orele 12 intrăm în holul palatului patriarhal și stăm în așteptare. Patriarhul Benedict locuiește de obicei la sediul de vară al Patriarhiei, situat pe Muntele Măslinilor, cunoscut sub numele de Mica Galilee. Tradiția ne spune că la Mica Galilee S-a arătat Domnul ucenicilor Săi, în prima zi după Înviere.
La ora 12,30 sosește patriarhul Benedict și în timp ce noi cântăm imnul patriarhal în limba română, se oprește în mijlocul nostru și ne binecuvintează. Este bătrân, de 84 de ani, dar încă destul de vioi. După ce îi sărutăm mâna, îl însoțim cu toții în sala oficială sinodală. A venit de pe Muntele Măslinilor special pentru noi. La această primire iau parte și câțiva membri ai sinodului patriarhal (patru mitropoliți, episcopul Vasile – secretarul Patriarhiei), dichiul Patriarhiei și alții. Părintele Arhimandrit Lucian Florea ne prezintă nominal, anunță ziua sosirii noastre în Țara Sfântă, cere binecuvântare să ne continuăm mai departe pelerinajul și obține aprobarea să slujim la Biserica Sfântului Mormânt și să ne împărtășim toți cu Preacuratele Taine.
Mulțumim venerabilului patriarh pentru cinstea acordată, cerem înalta binecuvântare și ne retragem.
Potrivit tradiției locale, facem în continuare o scurtă vizită și egumenului Bisericii Sfântului Mormânt, Arhimandritul Daniil. Părintele Daniil, în vârstă de peste 70 de ani, este un călugăr ales. El rânduiește și supraveghează toate slujbele la Mormântul Domnului. Îl găsim în chilia sa, situată în partea de sud a sfintei biserici. Urcăm la etaj. Ni se spune că aici era până acum câteva decenii „Mănăstirea Sfântului Avraam”, care obișnuia să găzduiască și să ospăteze gratuit sute de pelerini ortodocși din toată lumea. Din lipsă de personal, mănăstirea nu mai funcționează. În locul ei s-a construit în cartierul grecesc o clădire specială pentru închinători.
Cu zâmbetul pe buze, Părintele Daniil ne iese în prag, ne invită într-o cameră spațioasă, discută cu noi despre primele impresii din acest pelerinaj, apoi ne invită la slujbă pentru noaptea de Duminică, 12-13 octombrie. Mulțumindu-i pentru dragoste, ieșim de la Arhimandritul Daniil și mergem să ne închinăm la Sfântul Mormânt și la Golgota.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirii Sihăstria, 2010, pp. 272-274)
Biserica Pocăinței Sfântului Apostol Petru – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Peștera Sfântului Cuvios Maxim Kavsokalivitul
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro