Schitul Ghetsimani – Valaam
Schitul Ghetsimani („Galben”), construit după planul egumenului Mavrikie, se află la intersecţia drumului mare al mănăstirii cu cel care duce spre fermă.
Mai întâi a fost construit un paraclis, în anul 1906, care a fost extins în anul 1911. Biserica a fost sfinţită cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Clopotniţa şi cupola din mijloc au acoperişul în formă de cort, iar biserica este bogat ornamentată cu sculpturi.
De la biserica schitului pornesc nişte trepte tăiate în piatră, spre paraclisul Înălţarea Domnului (1911). Paraclisul se încadrează în stilul vechilor biserici din Rusia Medievală.
Complexul de clădiri al schitului Ghetsimani are şi două corpuri mici de chilii, unde vieţuiesc până la zece călugări.
La nord este o alee cu brazi, care duce la una dintre cele mai frumoase privelişti de pe Valaam: malul Micului Golf Nikolsk. Aici era odinioară un debarcader, la care acostau corăbiile cu pelerini. Ţărmul stâng al golfului coboară lin până la apă, iar cel drept este abrupt şi înalt. La poalele stâncii a fost construit un drum către debarcader, la începutul secolului al XX-lea. Aici se găseşte o troiţă ce se poate vedea de la intrarea în golf.
Biserica „Sfântul Maxim Mărturisitorului” de pe coloana Katskhi din Georgia
Sfântul Eftimie cel Mare – schitul eroilor români
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro