Bolnavii trebuie să fie atenţi la capriciile vremii
Umezeala permanentă, frigul şi precipitaţiile prezente în această perioadă rece pot provoca suferinţe celor care suferă de anumite boli. În aceste cazuri este recomandat repausul la pat, evitarea expunerii la frig şi continuarea tratamentelor recomandate de medic.
În aceste zile de iarnă, frigul, umezeala, vântul, ziua scurtă şi lumina cernită îşi pun amprenta asupra bătrânilor şi bolnavilor, care pot resimţi chiar cu câteva zile înainte schimbarea vremii.
Semnele generale sunt oboseala, insomnia, lipsa poftei de mâncare, agitaţia psihică. La alţii, simptomele bolii de care suferă se agravează.
Deşi omul nu poate ţine piept fenomenelor naturale, totuşi nişte măsuri de prevenire a suferinţelor şi complicaţiilor se pot lua chiar şi în faţa capriciilor vremii. Vârstnicii, care suferă de diferite boli reumatice, se plâng de dureri mai peste tot chiar cu câteva zile înainte de a veni lapoviţa sau ninsoarea. Apar dureri la nivelul încheieturilor, mâinile sau picioarele se umflă, nu mai resimt forţă la mers sau la strâns cu mâna. Şi bolnavii cu afecţiuni cardiace resimt dureri mari în coşul pieptului sau bătăi aritmice ale inimii. Cei care suferă de ulcerul la stomac încep să aibă dureri foarte mari, astmaticii crize tot mai accentuate şi mai dese. Toate aceste dureri şi neplăceri scad în intensitate odată cu începerea ploii sau a ninsorii.
Din experienţa şi din cercetările medicale există două posibilităţi de a combate aceste dureri. În primul rând, organismul bolnav trebuie ţinut în repaus, fiind interzis orice tip de efort fizic sau psihic, pentru ca mecanismele proprii de luptă să poată face faţă. Cei care iau medicamente în mod regulat pentru afecţiunile de care deja suferă nu numai că nu pot să le neglijeze acum, ci din contra, doza trebuie mărită pentru a putea trece cu bine peste o suprasolicitare.
În al doilea rând, trebuie evitat măcar frigul, vântul, umezeala, dacă lipsa soarelui şi prezenţa variaţiilor mari de presiune atmosferică nu pot fi compensate.
Practic, atunci când un reumatic sau hipertensiv simte că vremea se va schimba, trebuie să evite ieşirile în frig până când vremea rea se stabilizează. Apoi să se retragă într-o încăpere uscată şi încălzită şi să stea chiar în repaus la pat. De asemenea, toţi bolnavii afectaţi de fenomenele meteorologice trebuie să îşi ia în continuare medicamentele obişnuite sau pe cele pe care le ştiu utile în crizele provocate de afecţiunile de care suferă.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro