Cafeaua stimulează memoria vizuală
Cafeaua stimulează memoria vizuală, relevă rezultatele unui studiu publicat în ultimul număr al revistei "Nature".
Cafeina îmbunătățește anumite amintiri pe durata a cel puțin unei zile, a constatat echipa de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.
Coordonată de prof.Michael Yassa, echipa de cercetători le-a solicitat celor 73 de voluntari participanți la experiment să privească o serie de imagini reprezentând obiecte, și apoi, jumătate dintre voluntari a primit câte o doză de 200 de mililitri de cafea, echivalentul a două ceşti de cafea, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.
A doua zi, ambele grupuri de voluntari au fost rugați să privească o altă serie de imagini, din care, o parte dintre fotografii le-au fost prezentate și cu o zi înainte, în timp ce alte imagini erau similare, dar cu unele diferențe.
Participanții din cele două grupuri au reușit să distingă între cele două serii de imagini în manieră similară, diferența fiind aceea că voluntarii care au băut cafea au reușit să distingă mai ușor diferențele mai mult sau mai puțin evidente din cazul imaginilor similare din cele două serii.
"Dacă am fi folosit un test standard pentru memorie, fără aceste imagini similare între care este mai greu să faci diferența, nu am fi descoperit niciun efect benefic al cafeinei pentru memorie", a comentat prof. Yassa.
În cazul imaginilor similare, creierul trebuie să efectueze o sarcină mai complexă, pe care oamenii de ştiinţă o denumesc "separarea modelului", iar acest studiu a evidențiat că tocmai acest proces pare să fie cel stimulat de cofeină. Profesorul Yassa reaminteşte că "această substanţă (n.r. cofeina) este asociată cu longevitatea sănătoasă şi poate avea efecte protectoare împotriva declinului cognitiv cauzat de diverse boli precum maladia Alzheimer".
Un alt studiu, realizat de National Cancer Institute (NCI), publicat în mai 2012, afirmă că persoanele între 50 de ani şi 71 de ani care consumă, în medie, trei ceşti de cafea pe zi, normală sau decofeinizată, prezintă un risc mai mic de deces produs de bolile cardiovasculare şi respiratorii, atacuri cerebrale, diabet şi infecţii.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro