Care este diferența dintre dragoste și pasiune?

Căsătorie

Care este diferența dintre dragoste și pasiune?

    • trandafir roșu
      Care este diferența dintre dragoste și pasiune? / Foto: Bogdan Zamfirescu

      Care este diferența dintre dragoste și pasiune? / Foto: Bogdan Zamfirescu

Familia este o cruce. Prin ea vom cunoaște multe bucurii, dar și multe greutăți. Ne vom strădui să procedăm înțelept și vom privi lucrurile real. În nici un caz nu vom lua căsnicia ca pe o loterie: va merge sau nu.

Care este diferenţa dintre iubire şi pasiune?

De cele mai multe ori, pasiunea orbeşte. Astfel orbit de ea, omul începe să idealizeze mult subiectul închinării sale, iar când pasiunea trece, el ajunge la concluzia: „Cum de am putut fi atât de orb şi să nu văd care este, de fapt, adevărul?”. Apoi imediat urmează dezamăgirea totală. Iată de ce este bine să nu ne grăbim. Mai întâi, ne vom împrieteni şi ne vom cunoaşte mai bine. Cu alte cuvinte, să conştientizăm ce ne asumăm.

Familia este o cruce. Prin ea vom cunoaşte multe bucurii, dar şi multe greutăţi. Ne vom strădui să procedăm înţelept şi vom privi lucrurile real. În nici un caz nu vom lua căsnicia ca pe o loterie: va merge sau nu. Este un pas hotărâtor, pentru că avem în vedere mântuirea noastră. Prin familie ne putem mântui, dar putem şi să cădem. Plăcerea trupească va trece repede, pe când unirea duhovnicească este veşnică. Iată cum ar trebui să gândim.

(Părintele Evgheni Şestun, Familia ortodoxă, Editura Sophia, Bucureşti, 2005, p. 35)