Catedrala Națională: numele celor 350.000 de eroi ai neamului românesc, așezate în piciorul Sfintei Mese

Prin Decretul-lege nr. 1693/ 4 mai 1920 s-a stabilit ca în ziua praznicului Înălțării Domnului să fie pomeniți și eroii neamului românesc, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul lor suprem.

Puțini dintre noi cunosc faptul că, în cadrul slujbei de sfințire a Catedralei Naționale din 25 noiembrie 2018, în piciorul Sfintei Mese din Altar, pe lângă moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfinților Mucenici de la Niculițel a fost așezată și o listă cu 350.000 de nume ale tuturor eroilor români cunoscuți.

Numele acestora au fost puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea Patriarhiei Române, iar lista completă poate fi consultată pe site-ul televiziunii Trinitas TV, într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor” (click aici pentru a vedea lista completă).

Cele 1684 de pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

Conform Biroului de presă al Patriarhiei Române, joi, 6 iunie 2019, după Sfânta Liturghie vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele, precum și la troiţele şi monumentele închinate acestora – din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s‑au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

De la același autor

Ultimele din categorie