Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia

Locuri de pelerinaj

Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia

  • Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia
   Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia / Foto: pr. Silviu Cluci

   Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia / Foto: pr. Silviu Cluci

  • Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia
   Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia / Foto: pr. Silviu Cluci

   Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia / Foto: pr. Silviu Cluci

Ca dimensiuni, este a doua biserică din Balcani și reprezintă, pentru bulgari, o comoară naţională ce împlineşte nobila idee de libertate naţională.

Catedrala patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski” a Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost construită ca expresie de recunoştinţă pentru soldaţii (bulgari, români şi ruşi) căzuţi în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman.

Istoric

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă cu mare fast la 19 februarie/ 3 martie 1882 pe cea mai înaltă culme a capitalei Sofia din acea vreme. Proiectul bisericii a fost întocmit de arhitectul rus Alexandr Pomerantsev, profesor la Academia de Artă din Sankt Petersburg.

Construcţia catedralei a început în 1904 şi s-a încheiat în 1912. Costurile finale s-au ridicat la 5,5 milioane de leva, dintre care 1,9 milioane au fost colectate în urma contribuţiei voluntare, restul cheltuielilor fiind suportate din bugetul de stat.

Slujba de sfinţire a bisericii a fost săvârşită la 24 august 1924, în prezenţa invitaţilor din întreaga Europă. Hramul lăcaşului a fost ales Sfântul Alexandru Nevski (23 noiembrie), drept recunoştinţă a bulgarilor pentru ajutorul acordat de ruşi în obţinerea independenţei. Un fragment din moaştele Sfântului Alexandru Nevski oferit de Biserica Ortodoxă Rusă este depus spre închinare într-o raclă în catedrală.

În anul 1953, Biserica „Sfântul Alexandru Nevski” a fost consacrată drept Catedrală patriarhală a Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Arhitectură şi decoraţiuni

Catedrala Alexander Nevsky din Sofia este construită în stil neo-bizantin, cu un plan în formă de cruce, dar și o boltă centrală aurită, cu o înălțime de 45 metri. Registrul superior exterior impresionează prin numeroasele cupole, semicupole şi bolţi ce străjuiesc cupola centrală de mari dimensiuni.

Pronaosul adăposteşte două paraclise, în naos se regăsesc două pridvoare laterale şi galerii, iar în partea de răsărit sunt trei altare. Turnul-clopotniţă măsoară 53 metri înălţime şi adăposteşte 12 clopote turnate la Moscova.

Catedrala a fost decorată de cei mai buni artiști din Europa (bulgari, ruși, austrieci, unguri sau germani). Elementele decorative de interior sunt dintre cele mai preţioase (marmură italiană colorată, onix din Brazilia şi alabastru indian), iar candelabrele sunt lucrate la München.

Pictura murală a catedralei a fost începută sub îndrumarea profesorului A. A. Kiselyov, membru al Academiei Ruse de Artă.

Date de contact

Adresă: pl. „Sveti Aleksandar Nevski”, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaria

Telefon: +35929881704

Site: cathedral.bg

Program de vizitare: zilnic între orele 7:00-19:00

Pentru cei ajung aici cu autoturismul există mai multe locuri de parcare cu plată de jur împrejurul catedralei, însă plata se face doar cu fise de leva.

(Foto) Paşi de pelerin la Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” – Sofia, Bulgaria