Câteva recomandări pentru o alimentaţie corectă

Stil de viaţă

Câteva recomandări pentru o alimentaţie corectă

    • Câteva recomandări pentru o alimentaţie corectă
      Câteva recomandări pentru o alimentaţie corectă

      Câteva recomandări pentru o alimentaţie corectă

Alimentaţia sănătoasă se referă la existenţa unui raport optim între componentele structurale ale dietei, adică între lipide (grăsimi), glucide (zaharuri) şi proteine. O alimentaţie corectă trebuie să fie săracă în grăsimi şi bogată în fibre vegetale.

Proporţia optimă de lipide din dietă este de aproximativ 30%, cu evitarea grăsimilor de origine animală (din unt, smântână, carne grasă, produse de patiserie) şi preferarea celor din peşte şi a celor de origine vegetală (din nuci, uleiuri vegetale - de preferat uleiul de măsline). Proporţia optimă de glucide din dietă este de aproximativ 55%, cu evitarea alimentelor şi băuturilor bogate în zaharuri (prăjituri, bomboane, sucuri sau alte băuturi dulci). Proporţia optimă de proteine din dietă este de aproximativ 15%, cu variaţii în ceea ce priveşte sursa proteinelor animale şi vegetale. Structura alimentaţiei sănătoase pentru o persoană care realizează o activitate fizică de intensitate medie (2.000 cal/zi):

- cereale: 6 măsuri/zi (o măsură - 28,35 g echivalentă cu o felie de pâine, o cană de cereale pentru micul dejun, jumătate de cană de cereale, orez sau paste gătite).

- legume: două căni şi jumătate pe zi sau de 3-5 ori pe zi. Este de preferat să predomine legumele verzi (cum ar fi salata, spanac, varză, broccoli, păstăi, ardei, dovlecei), respectiv cele galbene (cum ar fi morcovii, cartofii). Sunt recomandate şi boabele de fasole, mazăre, linte. Legumele verzi trebuie consumate cu prudenţă de pacienţii care urmează tratament cu medicamente cu efect anticoagulant (Trombostop sau Sintrom);

- fructe: două căni/zi sau de 2-4 ori/zi. Este de preferat să fie consumate fructele integrale, nu doar sucul. Consumul de fructe trebuie să fie cât mai variat, fiind de preferat fructele proaspete sau congelate sau uscate;

- lactate: 3 căni/zi pentru adulţi (pentru copiii între 2 şi 8 ani se recomandă 2 căni/zi) sau de 2-4 ori/zi. Lactatele conţin o cantitate mare de calciu. Cele mai sănătoase sunt produsele degresate sau cu grăsime puţină (lapte, iaurt, brânză);

- carne (proteine animale) şi proteine vegetale: 5 măsuri/zi sau de 2-3 ori/zi (o măsură - 28,35 g). Este recomandat consumul de carne roşie slabă, carne de pui sau de peşte, gătite dietetic (la cuptor, pe grătar sau fierte). Alimentele bogate în proteine vegetale sunt nucile, alunele, produsele din soia.

O dietă sănătoasă recomandă consumul redus de sare (adică o dietă hiposodată moderată): optim sub 6 g/zi. O dietă hiposodată moderată înseamnă evitarea solniţei pe masă şi a alimentelor conservate, cum ar fi murăturile, salamurile, conservele, apa minerală.

Citește despre: