Ce sunt Sfintele Acoperăminte?
Sfintele Acoperăminte sunt obiectele de cult bisericesc care acoperă Sfântul Disc şi Sfântul Potir la slujba Sfântei Liturghii.
Procoveţele, așa cum mai sunt numite Sfintele Acoperăminte, sunt văluri mici, pătrate, cu excepţia unuia, cruciform. Sunt confecţionate din acelaşi material ca şi felonul preotului şi sunt în număr de trei. Primele două sunt acoperăminte mici, cu unul se acoperă Sfântul Disc şi steluţa, iar cu al doilea Sfântul Potir. Acestea simbolizează atât scutecele pruncului Iisus, cât şi giulgiurile cu care a fost înfăşurat trupul Mântuitorului, la punerea Sa în mormânt.
Cu acoperământul mai mare, care se numeşte şi aer, se acoperă Sfântul Disc şi Sfântul Potir. El simbolizează atât cerul pe care s-a ivit steaua, arătând magilor pe Pruncul Împărat, cât şi piatra cu care Iosif a închis Sfântul Mormânt.
Se pare că Sfintele Acoperăminte au apărut încă din cele mai vechi timpuri şi aveau ca scop protejarea Sfintelor Daruri de profanare. Ele au fost introduse în uzul liturgic în vremea Sfântului Ioan Gură de Aur.
Explicarea ecteniei mari de la Sfânta Liturghie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro