În ce zile se mănâncă fără ulei în Postul Sfintelor Paşti?
Doamne ajută şi mă iertaţi. Vreau să vă întreb în ce zile se mănâncă fără ulei în Postul Sfintelor Paşti. Mulţumesc şi o zi binecuvântată.
Buna ziua! Uleiul nu este un produs vegetal ?
Alin, sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită fără ulei este o nevoință mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni adaugă această nevoință de a mânca fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării. Adică, pentru a nu face din mâncare o plăcere în sine, ci a o folosi numai cu scopul de a susține funcțiile organismului și atât.
Ține cont de faptul că putem mânca produse vedetale cât cuprinde și să nu postim în adevăratul sens al cuvântului.
Doamne ajută!
pr. Andrei
Nu am tinut niciodata cont de acest lucru - ma refer la folosirea uleiului. Practic acest lucru anuleaza optiunile de mancare pe care le aveam pana acum (putine de altfel), in post. Practic postul meu nu a fost luat in considerare? Sunt aceste mici detalii atat de semnificative pentru ceea ce trebuie sa reprezinte postul din punct de vedere simbolic? Sunt intrebari, nu concluzii. Astept cu interes, multumesc anticipat. Ganduri bune
Fiți fără grijă! Postul „v-a fost luat în considerare”, după cum spuneți, chiar dacă ați folosit ulei. Este adevărat faptul că un post mai aspru presupune gătitul fără ulei, însă nu oricine poate ține un astfel de post. Prin urmare, important este să postiți, chiar dacă folosiți ulei, și să vă preocupați mai mult de postul sufletesc (postul de păcate, postul de gânduri urâte, postul de vorbe deșarte etc.). Orice nedumerire ați avea cu privire la modul în care postiți, vă recomand să discutați și cu duhovnicul dumneavoastră despre acest lucru.
Dumnezeu să vă primească osteneala!
pr. Andrei
Ma iertati ! Dar intalnim calendare ortodoxe in care Sambata si Duminica se specifica dezlegare la ulei si vin, iar in altele nu. Atunci cum facem? Chiar participand la agapele din manastiri, mancarurile erau facute cu ulei la sfarsitul de saptamana. Multumesc! Doamne ajuta!
Doamne ajută!
Mâncați așa cum puteți. Fie că mâncați cu ulei în post, fie că mâncați fără ulei, important este să postiți mai ales de păcate!
pr. Andrei
Va multumesc parinte pentru sfat.
Semințele de floarea soarelui in salata sau fructul avocado conțin ambele ulei. Nu pot fi folosite in post?
Mulțumesc.
Ba da, pot fi folosite. Dezlegarea sau postul fără ulei se referă la materia primă numită așa, și nu la conținutul de uleiuri din diferite fructe sau semințe.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
De ce în post nu mâncăm alimente de origine animală?
Mierea de albine este sau nu de post?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Postul adevărat este cu produse vegetale, fără untdelemn şi fără vin. Se posteşte fără ulei, deci, în toate zilele postului, cu excepţia sărbătorilor cu Cruce roşie, a sâmbetelor şi duminicilor, când se dezleagă la untdelemn şi la vin.