Cel mai convingător cuvânt pentru alții este exemplul vieții noastre
„Precum este meșterul care zugrăvește apa pe pereți, fără să poată cu aceea a-și răcori setea lui și precum este cel ce vede visuri frumoase, așa este cuvântul fără de faptă”.
Care este cel mai puternic cuvânt ce poate folosi pe alții?
Cel mai puternic cuvânt care poate să folosească și să zidească pe alții este cuvântul cel din lucrare, adică exemplul vieții noastre. Acest lucru ni-l arată Sfântul Isaac Sirul, care zice: „Altul este cuvântul cel din lucrare și altul cuvântul cel frumos și fără iscusința lucrării”. Iar în alt loc zice: „Știe înțelepciunea a-și împodobi cuvintele sale și a grăi adevărul, necunoscându-l pe dânsul, și a arăta pentru fapta bună, fără să aibă iscusința lucrării. Cuvântul cel din lucrare este cămară a nădejdii; iar înțelepciunea cea nelucrătoare este amanet al rușinii”. Adică rușinează conștiința celui ce vorbește fără să împlinească cu fapta. Apoi adaugă: „Precum este meșterul care zugrăvește apa pe pereți, fără să poată cu aceea a-și răcori setea lui și precum este cel ce vede visuri frumoase, așa este cuvântul fără de faptă”.
***
- Preacuvioase, ați vrea să mai trăiți?
- De, măi băiete!... (a făcut o pauză, după care a ridicat mâna și privirea spre cer și a continuat). Cum o vrea Tata. Eu știu dacă-i bine să mai trăiesc?... Cum o vrea Tata.
***
De-aicea, din chilia ta de sus,
La Dumnezeu, Părinte, tu te-ai dus
Și ne-ai lăsat pe noi să ne-amintim de graiu’
Cu care ne spuneai „Mânca-v-ar Raiul!”
(Fam. Ciubotar, 23 iulie 2000)
(Extras din „Ne vorbește Părintele Cleopa”, vol. 6, ed. îngrijită de Arhim. Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, 1998, p. 129 și din „Mânca-v-ar Raiul!” (În memoria Părintelui Cleopa), ed. a III-a revăzută și adăugită, Iași, 2002, pp. 192-195)
Ascultă-te pe tine însuți și-ți vei găsi liniștea
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro