Cele trei măsuri ale consumului de hrană

„A mânca atunci când depășești pragul de sațietate este ușa către lăcomie, prin care intră pofta.”

A mânca sănătos și conștient implică mult mai mult decât raportul dintre caloriile pe care le ingerăm și cele care se elimină. Numeroase cercetări au arătat că, atunci când o persoană mănâncă mai mult decât trupul său are nevoie, în trupul său pot să apară inflamații cronice, o potențială cauză a unor boli precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Sfântul Grigorie Sinaitul (născut în jurul anului 1260) oferă următoarea perspectivă asupra mâncării: „Mâncatul, care este lipsit de păcat și pe placul lui Dumnezeu, are trei măsuri: abținerea, cumpătarea și sațietatea”. El continuă și explică: „A te abține înseamnă să mai fii puțin flămând după masă; să mănânci cumpătat înseamnă nici să îți fie foame, nici să fii îngreunat. Dar a mânca atunci când depășești pragul de sațietate este ușa către lăcomie, prin care intră pofta”.

(Rita Madden, Hrana, credința și postul. O călătorie sacră spre o sănătate mai bună, Editura Doxologia, Iași, 2018, p. 74)

De la același autor

Ultimele din categorie