Cele trei măsuri ale consumului de hrană

Cuvinte duhovnicești

Cele trei măsuri ale consumului de hrană

„A mânca atunci când depășești pragul de sațietate este ușa către lăcomie, prin care intră pofta.”

A mânca sănătos și conștient implică mult mai mult decât raportul dintre caloriile pe care le ingerăm și cele care se elimină. Numeroase cercetări au arătat că, atunci când o persoană mănâncă mai mult decât trupul său are nevoie, în trupul său pot să apară inflamații cronice, o potențială cauză a unor boli precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Sfântul Grigorie Sinaitul (născut în jurul anului 1260) oferă următoarea perspectivă asupra mâncării: „Mâncatul, care este lipsit de păcat și pe placul lui Dumnezeu, are trei măsuri: abținerea, cumpătarea și sațietatea”. El continuă și explică: „A te abține înseamnă să mai fii puțin flămând după masă; să mănânci cumpătat înseamnă nici să îți fie foame, nici să fii îngreunat. Dar a mânca atunci când depășești pragul de sațietate este ușa către lăcomie, prin care intră pofta”.

(Rita Madden, Hrana, credința și postul. O călătorie sacră spre o sănătate mai bună, Editura Doxologia, Iași, 2018, p. 74)