Cinstitul cap al Sfintei Ipomoni

Locuri de pelerinaj

Cinstitul cap al Sfintei Ipomoni

Moaștele Sfintei Ipomoni au fost așezate spre închinare alături de moaștele Sfântului Nikon cel Nou în biserica centrală a mănăstirii.

Cuvioasa Ipomoni, adică Împărăteasa bizantină Elena Dragases Paleologhina, a fost soția lui Manuil al II-lea Paleologul și mamă a ultimilor doi împărați ai Bizanțului, Ioan al VIII-lea Paleologul și Constantin al XI-lea Dragases Paleologul. După moartea soțului, ea s-a retras la Mănăstirea Sfintei Marta, unde a viețuit 25 de ani, arătându-se ascultătoare, fără a ține cont de faptul că fusese împărăteasă.

Sfânta Ipomoni a trecut la Domnul pe 13 martie 1450, cu trei ani înainte de căderea Constantinopolului sub turcii otomani, și a fost înmormântată în Mănăstirea Pantocrator din Constantinopol.

După cucerirea Constantinopolului de către turci în 1453, Angelis Notara, un nepot al Sfintei Ipomoni, a luat moaștele Sfântului Patapie Tebeul împreună cu cinstitul cap al Sfintei Ipomoni și le-a așezat într-o peșteră de pe Muntele Geraneia din apropierea orașului Loutraki, Corint, Grecia. Sfintele moaște au fost ascunse în spatele unui zid în partea de apus a peșterii, înaintea iconostasului și a paraclisului construite acolo.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, sfintele moaște au fost redescoperite în anul 1904 de către părintele Constantin Sosanis, slujitor la paraclisul din peșteră. În 1952, părintele Nectarie Marmarinos a înființat pe acest loc Mănăstirea Sfântul Patapie. Moaștele Sfântului Patapie au fost așezate într-o raclă de lemn, în partea din spate a peșterii, iar moaștele Sfintei Ipomoni au fost așezate spre închinare alături de moaștele Sfântului Nikon cel Nou în biserica centrală a mănăstirii.

Unii pelerini mărturisesc că atunci când s-au închinat, au simțit căldura de la capul sfintei, primind multă bucurie în suflet. O femeie s-a izbăvit de durerile groaznice de cap după ce s-a atins de sfintele moaște.

(Foto) Mănăstirea „Sfântul Patapie” ‒ Loutraki

(Video) Sfânta Cuvioasă Ipomoni – sfânta „Răbdare”

(Video) Mănăstirea Cuviosului Patapie din Loutraki

Citește despre: