Peștera Sfântului Dimitrie cel Nou de la Basarabov
Locul de nevoință al Sfântului Dimitrie cel Nou se află la 10 kilometri de orașul Ruse și la 100 de kilometri de București, în pitoreasca vale a râului Lom, unde au fost descoperite moaștele sale.
De la vărsarea Lomului în Dunăre, urcând spre Ivanovo, în malul stâncos al râului se întâlnesc peste 300 de chilii săpate în piatră, dintre care 40 au fost biserici. Urme de frescă pot fi văzute pe pereții peșterilor până în zilele noastre.
Mănăstirea de astăzi de la Basarabov este construită în jurul peșterii în care a locuit Cuviosul Dimitrie și unde, în prezent, este amenajat un paraclis. Cele mai vechi mărturii istorice despre mănăstirea și peștera din Basarabov se găsesc în registrele de taxe ale Imperiului Otoman din secolul al XV-lea.
Din curte și până la biserică amenajată în Peștera Sfântului Dimitrie cel Nou, pelerinul trebuie să urce o serie de 48 de trepte de piatră. După urcuș, se deschide o cărare în stânga care duce la peștera Sfântului Dimitrie, iar în dreapta, un culoar îngust de piatră duce spre chilia Monahului Hrisant, săpată tot într-o peșteră. Părintele Hrisant este cel care a început restaurarea mănăstirii în anul 1937.
Din curte și până la biserica amenajată în Peștera Sfântului Dimitrie cel Nou, pelerinii trebuie să urce 48 de trepte de piatră. După urcuș, în partea stângă, se deschide o cărare care duce la peștera Sfântului Dimitrie, iar în dreapta, un culoar îngust de piatră duce spre chilia monahului Hrisant, săpată tot într-o peșteră. Părintele Hrisant a fost cel care a început restaurarea mănăstirii în anul 1937.
În capătul scării de piatră se află o bisericuță săpată în partea dreaptă a stâncii, ce păstrează un iconostas sculptat în lemn în anul 1941. O icoană de mari dimensiuni îl înfățișează pe Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi stând în picioare, iar în jurul său, zece scene din viața sa descriu minunile și faptele sale deosebite. Icoana conține o inscripție în limba română, scrisă cu litere chirilice, și una în limba greacă.
Peștera Sfântului Dionisie Olimpianul din Muntele Athos
Mănăstirea Sfântului Pavel Tebeul
Realizat deSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro