Se poate consuma lapte de soia în timpul postului?
Se poate consuma lapte de soia în timpul postului? Mulțumesc!
Doamne ajuta, nu se numeste lapte de soia ci suc de soia, e ca si cum as bea suc de rosii sau de portocale. Am observat ca se foloseste gresit termenul in toate casele ce tin posturile ! O zi buna !
Există unii oameni care consideră că denumirea de „lapte” este folosită pentru a crea un surogat al alimentului animal și pentru a-și păcăli conștiința, considerând că este păcat să-l mănânce cu acest gând. Probabil că cei care promovează industria alimentară, lucrând în special cu subconștientul oamenilor, tocmai acest lucru l-au urmărit, dar cred că aici depinde de fiecare cum vrea să primească acest aliment din soia. Eu îl numesc pur și simplu „zeamă de soia”, pentru că nu are nimic în comun cu laptele animal.
Inlocuirea in perioada postului a alimentelor interzise cu tot felul de alimente din soia mi se pare incorecta. Pai tocmai in asta consta postul, in puterea de a te abtine de la anumite alimente si prin sacrificiu. Daca inlocuim alimentele interzise cu altele din soia la fel de gustoase atunci unde e postul ? Nu cred ca atunci cand au fost puse bazele crestinismului existau atatea alimente alternative din soia, daca existau probabil erau interzise si ele in perioada postului. E adevarat ca teoretic e voie, dar daca te gandesti la sensul postului, eu consider ca toate produsele ce imita gustul alimentelor interzise nu au ce cauta in post. Pana la urma pe cine vrem sa fraierim ?
Doamne ajută!
Mihai, te rog să ai învedere că fiecare se nevoiște în post pe măsura propriilor puteri și a modului în care înțelege postul, așa încât nu putem și nu trebuie să generalizăm și mai ales trebuie să ne ferim în a-l judeca pe aproapele.
Să ai un post cu folos!
pr. Andrei
Doamne ajuta !
Cel mai bine sa nu judecam pe nimeni pt că nu știm fiecare ce neputințe are
Eu am 30 de ani si sunt intoleranta la multe alimente , nu pot sa mananc paine , cereale si tot ce contine gluten , nu pot lactate , ciuperci ,cartofi , fasole , linte , rosi , ardei .......deja in zilele normale este greu , in post este mult mai greu pt ca slabesc foarte mult in puteri
Incerc sa ma feresc de aceste alimente pt ca nu sunt sanatoase dar la nevoie mai manac lapte de soia ,de migdale , sau ciocolata fara lapte ....
Spun toate acestea pt ca , la fel ca si mine mai sunt si alti oameni care nu pot sa posteasca din motive de sanatatea sau sunt firavi trupeste deși sunt tineri si este usor sa-i judecam
Domnul sa ne ajute pe toti !
Dumnezeu să vă întărească și vă binecuvinteze!
Post cu folos!
pr. Andrei
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
De câte ori mă pot împărtăși în timpul Postului Mare?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Silvia, dacă produsul conține numai ingrediente de origine vegetală, atunci poate fi consumat în timpul postului (fie că vorbim despre așa numitul lapte de soia sau despre alte tipuri de produse). Îți recomand însă, să citești cu atenție lista ingredientelor.
În altă ordine de idei, să nu uiți că postul adevărat nu implică numai abținerea de la alimente de dulce, ci și abținerea de la păcate. Trebuie mai multă rugăciune, mai multă faptă bună, mai mult gând curat, mers la biserică, spovedanie, împărtășire etc.
În plus, nu se numește post, în adevăratul sens al cuvântului, dacă ne îmbuibăm cu produse de origine vegetală sau dacă ne „supra-răsfățăm” papilele gustative, mai ales că în zilele noastre, în comerț, sunt multe din produse de post ce „simulează” produse de dulce (lapte de post, pate de post, salam de post, snitel de post etc.), dar care sunt pline de aditivi alimentari și deci nesănătoase. Cel mai indicat ar fi să le faci „de casă” și să le consumi echilibrat, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.
Dumnezeu să îți dăruiască post cu folos!
pr. Andrei