Ectenia pentru conducători

Frecventez săptămânal Biserica şi aud la un moment dat într-o ectenie că se pomenesc conducătorii ţării şi ai locălităţilor, armata (care nu mai este) dar şi poporul dar cunosc cazuri în ţară când conducătorii oraşelor sau ale comunelor sunt sectari, avem voie să ne rugăm pentu ei? Dar oare conducătorii, armata, nu fac parte tot din poporul român?

6 Februarie 2012

Această ectenie se referă în primul rând la poporul român drepcredincios. Ectenia se referea la stăpânire, mai întâi la împăratul bizantin, apoi la români la binecredinciosul nostru Rege, acum se referă la popor, conducători şi armata ţării.
Biserica ortodoxă s-a rugat mereu pentru stăpânitorii ţării, chiar şi când aceştia au fost eretici, sectari, atei sau prigonitori ai creştinismului. Şi aceasta pentru că datoria noastră este să ne rugăm pentru toţi oamenii, inclusiv pentru duşmanii noştri. Oamenii cu putere de decizie pot influenţa viaţa multor oameni în bine sau în rău. Aşa că Biserica se roagă, prin cuvintele Sfântului Vasile cel Mare: "Dă-le lor paşnică ocârmuire, ca întru liniştea lor, viaţă paşnică şi fără bântuială să petrecem".
Ortodoxia este credinţa iubirii şi a păcii, nu a revoltei şi a morţii. Ştiu unde bateţi. Chiar dacă stăpânitorii temporari sunt incompetenţi, corupţi, hoţi, dictatori sau răi, Biserica are datoria de a se ruga pentru ei, ca Dumnezeu să-i facă buni. Amin.
Pr. Ioan Istrati
P.S. Armată mai este, iar totalul nu exclude părţile, te poţi ruga pentru cei bolnavi, robiţi, din nevoi, necazuri, promejdii etc. Biserica nu este un mecanism logic ci unirea tuturor oamenilor în iubire, la sânul Preasfintei Treimi. Mai studiaţi limbajul liturgic pentru a vă clarifica noţiunile de metaforă, alegorie, metonimie etc.

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: ectenie

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons