Copilașul vostru vă poate uni!

Căsătorie

Copilașul vostru vă poate uni!

    • copil cu floare în mână
      Copilașul vostru vă poate uni! / Foto: Oana Nechifor

      Copilașul vostru vă poate uni! / Foto: Oana Nechifor

Nu vă certaţi în faţa copilului, fiindcă-l traumatizaţi sufleteşte. Luaţi exemplu de la nevinovăţia lui. Nu-l târâţi în certurile voastre! Lăsaţi-l să vă ia de mână şi să vă tragă unul lângă altul – el, la mijloc, şi voi, de-a dreapta şi de-a stânga lui, mână în mână. Aşa să mergeţi înainte, toţi trei împreună!

Unui cuplu cu mari probleme, care-l afectau şi pe copilul acestor soți, Părintele Porfirie a zis:

– Acum vă aflaţi în impas, dar copilaşul vostru vă va uni.* Nu vă certaţi în faţa lui, fiindcă-l traumatizaţi sufleteşte. Luaţi exemplu de la nevinovăţia lui. Nu-l târâţi în certurile voastre! Lăsaţi-l să vă ia de mână şi să vă tragă unul lângă altul – el, la mijloc, şi voi, de-a dreapta şi de-a stânga lui, mână în mână. Aşa să mergeţi înainte, toţi trei împreună!

Era un sfat foarte expresiv, parcă pe cale de a deveni un tablou pictat, şi amintea de cuvintele Domnului: Lăsaţi să vină copiii la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca acestora este Împărăţia Cerurilor!” şi De nu veţi fi ca pruncii, nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor”.

(Sfântul Porfirie Kafsokalivitul, Antologie de sfaturi şi îndrumări, Editura Bunavestire, Bacău, pp. 406-407)

*Acest sfat este unul personalizat la problemele specifice ale acelei familii. Copilul poate uni familia, într-adevăr, în sensul în care îi poate motiva pe soți și mai mult să-și rezolve problemele de cuplu. Simplul fapt de a avea un copil nu salvează familia, dacă soții nu își asumă responsabilitatea și nu caută soluții.