Evitați interdicțiile inutile în educarea copilului

Acum puneți-vă în locul lui și gândiți-vă: voi întotdeauna mâncați după program sau mâncați când vi se face foame? Nu se întâmplă să vină vremea prânzului, iar voi să n-aveți poftă de mâncare? Și atunci ce faceți? Probabil că nu vă umpleți burta cu de-a sila. Deci, de vreme ce așa stau lucrurile, de ce să nu-i dați un drept analog și copilului? Nici el nu e un mecanism automat, ci un om viu, și organismul lui, la fel ca al vostru, nici pe departe nu funcționează întotdeauna după program.

Înainte de a interzice ceva, puneți-vă întrebarea: este oare atât de necesară interdicția respectivă? Și veți vedea că foarte multe lucruri nu e deloc nevoie să le interziceți, ci trebuie să găsiți un compromis rațional sau chiar să fiți pur și simplu de acord, fără nici un fel de condiții, cu dorința copilului. Să zicem că acesta nu vrea să prânzească, iar voi insistați, considerând că trebuie respectat programul. Acum puneți-vă în locul lui și gândiți-vă: voi întotdeauna mâncați după program sau mâncați când vi se face foame? Nu se întâmplă să vină vremea prânzului, iar voi să n-aveți poftă de mâncare? Și atunci ce faceți? Probabil că nu vă umpleți burta cu de-a sila. Deci, de vreme ce așa stau lucrurile, de ce să nu-i dați un drept analog și copilului? Nici el nu e un mecanism automat, ci un om viu, și organismul lui, la fel ca al vostru, nici pe departe nu funcționează întotdeauna după program.

(Tatiana L. Șișova, Când copilul nu ascultă, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2015, p. 101)

De la același autor

Ultimele din categorie