Cum combatem efectele exceselor alimentare în perioada sărbătorilor
Excesele alimentare din timpul sărbătorilor pot duce la afecţiuni la nivelul aparatului digestiv, de aceea, mai ales persoanele predispuse ar trebui să fie extrem de atente.
Excesele alimentare din timpul sărbătorilor pot duce la afecţiuni la nivelul aparatului digestiv, de aceea, mai ales persoanele predispuse ar trebui să fie extrem de atente. „Disfuncţiile digestive pot apărea la orice vârstă şi se manifestă la câteva ore după masă. Acestea se anunţă prin simptome de greaţă sau balonare şi se acutizează din cauza vărsăturilor şi crampelor“, avertizează, într-o informare de presă, dr. Teofil Roşu, medic specialist boli interne la Centrul Medical Focus din Bucureşti.
Aceste situaţii sunt cauzate de ingredientele bogate în grăsimi, zaharuri şi condimente ce stau la baza oricărei mese tradiţionale, însă nici nivelul caloric ridicat, ingerarea rapidă sau consumul în proporţii exagerate a unor alimente nu sunt de ignorat. Pentru a preveni aceste probleme digestive este indicată alcătuirea unui meniu bogat în nutrienţi, din care legumele şi fructele nu trebuie să lipsească. În plus, principalele mese ale zilei trebuie respectate chiar şi de sărbători, iar intervalul dintre gustări trebuie să fie suficient de mare pentru a nu îngreuna digestia.
Tutunul şi alcoolul sunt de evitat în această perioadă, iar consumul de alimente trebuie făcut cu moderaţie, mai ales de persoanele care au ieşit dintr-un post lung. De asemenea, cei care suferă de afecţiuni care necesită un regim strict sunt sfătuiţi să nu se abată de la recomandările făcute de către medicul curant. „Organismul suprasolicitat de digestie transmite semnale de alertă, iar acestea nu trebuie neglijate. Situaţiile de urgenţă pot fi anticipate dacă tranzitul intestinal este stimulat la timp, prin apel la medicaţia potrivită“, explică dr. Teofil Roşu.
Din lista medicamentelor care nu trebuie să lipsească din casă fac parte: No-Spa, Triferment, Colebil, Dicarbocalm, Colospasmin, Ranitidină. Acţiunea acestora poate fi ajutată de ceaiuri din plante, recomandate pentru o bună digestie: ceai de mentă, muşeţel, sunătoare, ghimbir, coriandru, chimen.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro