Cum pot scăpa de obiceiul rău de a blestema?
Părinte, cum să scap de păcatul blestemului? Am fost blestemată de multe ori de părinți, iar eu când mă enervez blestem pe alții. Chiar vreau să scap de această patimă.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Mama m-a blestemat să nu pot avea niciodată copii. Mi-e frică, ce pot face?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Ioana, faptul că ești conștientă de ceea ce faci este, pentru mine, un semn că ești pe drumul cel bun. De aici începe lupta ta cu acest păcat și Domnul te va ajuta să învingi!
Da, păcatul blestemării este unul grav. Că a blestema este un păcat greu simți pe propria ta piele și ne-o spun și pravilele bisericești. De exemplu, un canon din Îndreptarea Legii (Pravila de la Govora) spune: „mireanul care va blestema şi va huli, acela se canoniseşte un an să nu se pricestuiască (n.n. - să nu se împărtășească), să facă post, metanii şi milostenii şi citirea Scripturii”.
Cu siguranță ai „moștenit” acest obicei de la părinții tăi. Trebuie să ieși din acest cerc vicios al blestemului, care e cam așa: ai fost blestemată, deci blestemi la rândul tău. Ține cont de următorul lucru: blestemul părinţilor este greu şi se întinde asupra copiilor, dar numai când aceştia se fac vinovaţi şi continuă faptele cele rele ale părinţilor, dar altfel, nu. Adică, atunci când blestemi nu doar că îți faci ție și altora un mare rău, dar în același timp te lași singură pradă blestemelor părinților tăi. Le lași să se „prindă”.
Trebuie să rupi acest lanț! Cum?
Prin pocăință sinceră, prin spovedanie, prin iertarea sinceră a părinților tăi, prin obișnuirea de a folosi cât mai des cuvinte de binecuvântare, prin rugăciune multă și mai ales prin ajutorul lui Dumnezeu!
E nevoie să îți propui conștient să renunți la a blestema și să te ții de aceasta. Nu lăsa gura să vorbească singură și fii conștientă de tot cuvântul ce iese din ea, mai ales la momentele de mânie. E nevoie de efort, dar merită!
Ține minte că ori de câte ori vei „scăpa” un blestem la adresa cuiva, imediat să te rogi lui Dumnezeu să te ierte și să nu socotească cuvintele tale, apoi să îl binecuvântezi pe cel pe care l-ai blestemat, spunând chiar așa: „Dumnezeu să te (să îl) binecuvânteze!”. Binecuvântarea este antidotul blestemului!
Vorbește cu părintele tău duhovnic despre aceste lucruri și roagă-l să îți citească rugăciunea pentru cei care sunt în blestem și rugăciunea de dezlegare a blestemului. Îți vor fi de mare folos!
Dumnezeu să te binecuvânteze!
pr. Andrei