Cum protejăm copilul de răceală

Anotimpul rece aduce după sine expunerea copiilor la factori externi infecțioși, 70-80% dintre afecțiunile respiratorii la copil fiind determinate de virusuri cu transmitere aerogenă. Din acest motiv, se impun reguli epidemiologice.

O scurtă trecere în revistă a acestora implică:

– evitarea zonelor aglomerate, în special în perioadele cu impact epidemiologic;

– izolarea la domiciliu a copilului bolnav;

– alimentație bogată în legume și fructe;

– adaptarea confortului termic realizat de haine, la temperatura mediului extern.

În cazul în care apar semne de boală, părinții trebuie să acționeze imediat prin toaletarea corectă a nasului, hidratarea corespunzătoare și aport crescut de vitamina C.

Antibioticele nu au acțiune în infecțiile respiratorii virale. În plus, creează rezistență, iar indicația lor este după evaluarea medicală. Combaterea febrei este importantă pentru starea de bine a copilului. Părinții nu trebuie să se sperie dacă copilul prezintă febră, întrucât aceasta reprezintă reacția organismului la agentul infecțios.

Temperatura se măsoară intrarectal la copilul de sub 2 ani, axilar și intraauricular la copilul mare. În mod normal, se combate o valoare termică de peste 38,5 ̊ C; sub această valoare, copilul trebuie dezbrăcat și hidratat. Atenție la abuzul de antitermice, administrarea nejustificată poate determina reacții adverse, precum  supradoza sau chiar intoxicația!

Lavajul nazal este o manevră extrem de importantă, nasul fiind adesea un mediu propice multiplicării germenilor și un punct de plecare pentru complicații, cum ar fi tipurile de otită. De multe ori, acești pacienți prezintă tuse, consecința secrețiilor nazale abundente. Măsurile terapeutice trebuie să vizeze curățarea nasului și nu neapărat medicații pentru tuse.

Revenirea copilului în colectivitate va fi când acesta este sănătos, întrucât expunerea în colectivitate poate atrage și alte patologii. Dacă o răceală simplă poate fi tratată de către părinți, în situațiile în care starea generală este alterată, febra este ridicată în mai mult de trei zile, dacă copilul refuză alimentele și lichidele, evaluarea medicală este obligatorie.

Dr. Ionescu Cătălina, medic primar pediatru

La cabinetul doamnei doctor de la Policlinica Providența, consultațiile cu bilet de trimitere sunt gratuite!

Ultimele din categorie