Cum putem alunga fricile copiilor

Creşterea copiilor

Cum putem alunga fricile copiilor

    • Cum putem alunga fricile copiilor
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Părinții ortodocși își deprind copiii cu rugăciunea, cu semnul crucii, și micuțul nu trebuie să se culce până nu-și face cruce. El știe că este apărat, că nu este singur: cu el sunt Domnul, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, îngerul păzitor; ceata Sfinților se roagă pentru el, pentru mama, pentru tata și pentru toți creștinii ortodocși. Binecuvântarea lui Dumnezeu și a părinților îl păzește!

Perioada în care se manifestă cu precădere fricile este noaptea. Ca atare, este foarte important ca somnul copilului să fie adânc și liniștit. Înainte de culcare, stați cu el o vreme, însemnați-l cu semnul crucii și binecuvântați-l. Vorbiți-i cu glas încet, mângâietor, liniștit. Cântați-i un cântec de leagăn sau povestiți-i ceva interesant și folositor. Îmbrățișați-l, sărutați-l, făceți-i un „cuibușor” confortabil, dați-i voie să-și ia cu el în pat jucăria îndrăgită.

Dacă în cursul zilei au existat neînțelegeri, dacă l-ați pedepsit pe copil, trebuie să-i explicați de ce a fost pedepsit, trebuie să-i iertați totul. Pe scurt, seara la culcare situația trebuie să fie rezolvată. 

Părinții ortodocși își deprind copiii cu rugăciunea, cu semnul crucii, iar micuțul nu trebuie să se culce până nu-și face cruce. El știe că este apărat, că nu este singur: cu el sunt Domnul, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, îngerul păzitor; ceata Sfinților se roagă pentru el, pentru mama, pentru tata și pentru toți creștinii ortodocși. Binecuvântarea lui Dumnezeu și a părinților îl păzește!

(Dr. Dmitri AvdeevNervozitatea la copii și adolescenți, traducere din limba rusă de Adrian și Xenia Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2008, pp. 25-26)