Cum putem profana icoane fără să ne dăm seama?
În icoană este importantă reprezentarea Persoanei Mântuitorului, a Maicii Domnului sau a unui sfânt şi nu modul de reproducere a icoanei.
- Paul Evdokimov spune că cei care pictează o icoană au un har special, o inspiraţie ce vine de la Duhul Sfânt. Înseamnă că reproducerile icoanelor în tiraj de masă nu prezintă valoare în sens duhovnicesc?
- Cred că nu putem fi radicali, excluzând icoanele imprimate. În icoană este importantă reprezentarea Persoanei Mântuitorului, a Maicii Domnului sau a unui sfânt şi nu modul de reproducere a icoanei. Este adevărat însă că în tipografiile actuale, prin imprimarea de icoane, se produce şi o profanare a icoanei. E un fel de iconoclasm indolor. În unele ţări există timbre cu icoane care, după ce au fost ştampilate, sunt aruncate la gunoi.
Acelaşi lucru se întâmplă cu cărţile poştale, având imprimate pe ele icoane, pe care ni le trimitem de sărbători unii altora. Deci, este o totală profanare a icoanei şi, în acest sens, cred că trebuie să fim atenţi. În afară de aceasta însă, consider că putem avea în casele noastre o icoană imprimată, fotografiată, înaintea căreia să ne rugăm. (Părintele Symeon de la Essex)
(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, p. 149)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro