Cum să îi spui soțului sau soției ce nu-ți place?

Căsătorie

Cum să îi spui soțului sau soției ce nu-ți place?

    • ținere de mână
      Cum să îi spui soțului sau soției ce nu-ți place? / Foto: Oana Nechifor

      Cum să îi spui soțului sau soției ce nu-ți place? / Foto: Oana Nechifor

Eu am o regulă relativ simplă, pe care o sugerez oricui ca fiind abordarea potrivită în astfel de cazuri, pentru a pune lucrurile în mişcare. La urma urmei, asta e cel mai important: să începi lucrurile, să le pui în mişcare. După aceea, cu o minte limpede şi rugăciune, te poţi descurca în funcţie de cum evoluează situaţia.

Hai să ne închipuim că există un lucru în căsnicia ta pe care vrei să îl vezi schimbat. Şi nu vrei să începi o ceartă, pentru că ai vaga bănuială că există şi alte metode pentru a atinge acelaşi scop. Dar te-ai hotărât că, în orice caz, trebuie să ridici problema într-un fel sau altul. De dragul bunăstării voastre şi a căsniciei voastre, e clar că a venit timpul să te exprimi. Dar cum să faci asta?

Eu am o regulă relativ simplă, pe care o sugerez oricui ca fiind abordarea potrivită în astfel de cazuri, pentru a pune lucrurile în mişcare. La urma urmei, asta e cel mai important: să începi lucrurile, să le pui în mişcare. După aceea, cu o minte limpede şi rugăciune, te poţi descurca în funcţie de cum evoluează situaţia. Deci iată regula:

Începe prin a-i spune un lucru care îţi place!

Să spunem că este vorba despre rujul pe care soția îl foloseşte în ultima vreme. Chiar o face să arate îngrozitor, dar poţi să fii sigur că nu vei ajunge nicăieri dacă îi spui „Oh, nu! Arăţi ca o femeie care face trotuarul!”.

De altfel, poţi rezolva problema mult mai repede, fără să o faci pe ea să se simtă prost, spunându-i că acea culoare, în mod special, îi estompează într-un fel frumuseţea naturală. Vei vedea imediat că s-au întâmplat mai multe lucruri pozitive. În primul rând, i-ai reconfirmat cât îţi place de soția ta cea fără machiaj, şi aici este vorba de una dintre dorinţele de bază ale firii umane: încercarea permanentă de a arăta cât mai bine. Aşa ne-a creat Dumnezeu, avem în noi mereu dorinţa de a impresiona la maximum. Ai să observi că posibilităţile sunt nelimitate în această privinţă.

Cam atât, de data asta, mai adaug un singur lucru: să nu cazi niciodată în cursa de a crede că, fiind femeie, cel mai probabil va crede orice. Nu este deloc aşa; adevărul este că femeia are o inteligenţă nativă mai dezvoltată decât cea a bărbatului. Nu-mi place să recunosc asta, dar din câte am văzut până acum, este cât se poate de adevărat. În ciuda faptului că întotdeauna vor gândi mai mult ca noi, vor cumpăni lucrurile mai bine şi vor fi mai prevăzătoare ca noi, există aceste câteva locuri în care le poţi capta atenţia absolut de fiecare dată. Unul dintre ele este: Nu există în lume nici o femeie întreagă la minte, care să respingă orbeşte o sugestie care ar putea întări relaţia ei cu bărbatul pe care îl iubeşte!

Din punct de vedere psihologic, noi suntem în aşa fel construiţi, încât cel mai probabil vom reacţiona la sfaturile cuiva dacă:

Respectăm sursa observaţiei ca pe o persoană înţeleaptă (mereu va fi încredinţată că eşti un tip deştept, doar ai ales-o pe ea).

Ne pasă de relaţia personală cu această persoană şi ne dorim întărirea ei.

Sugestiile pentru îmbunătăţirea noastră ne sunt prezentate de o manieră care ne permite să ne simţim bine, înainte să avem ocazia să ne simţim rău.

(Charlie W. Shedd, Scrisori către Filip – Sfaturi unui tânăr căsătorit, Editura Bizantină, 2011, pp. 48-50)