Cum să scap de gândurile de hulă împotriva lui Dumnezeu?

Întreabă preotul

Cum să scap de gândurile de hulă împotriva lui Dumnezeu?

    • Cum să scap de gândurile de hulă împotriva lui Dumnezeu?
      foto: Oana Nechifor

      foto: Oana Nechifor

Flori
întreabă:

Buna ziua! Vă rog din suflet sa mă ajutați cu un sfat. M-am întors de ceva timp la Dumnezeu, am început să-l iubesc și să-mi doresc tot mai mult sa-l urmez. Problema este ca de vreo doua luni am niște gânduri îngrozitoare ori de cate ori mă gândesc la El sau vreau să mă rog. Îmi vin în minte foarte multe înjurături și blasfemii, îmi este frica sa mă rog, dar n-am părăsit rugăciunea si nici nu vreau sa o fac, simt că nu mai am control asupra minții, totuși Dumnezeu nu m-a părăsit și sper din inima să nu o facă. Am citit despre gândurile de hula cate ceva, dar tind să cred că numai eu sunt de vină și că gândurile astea îmi aparțin. E posibil ca mintea mea să le genereze de frică? Menționez că simt neliniște, din păcate mi-am pierdut și pacea de când au apărut. Vă mulțumesc! Doamne ajută!

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Decembrie 2017

Doamne ajută!

Flori, nu deznădăjdui! Gândurile de hulă sunt printre cele mai perfide arme folosite de diavol ca să îl abată pe creștin de la calea cea dreaptă și tot creștinul, se confruntă mai mult sau mai puțin cu ele.

Sfântul Atanasie Athonitul spune așa: „Gândul acesta se întâmplă multora din mândria lor, Dumnezeu îngăduind satanei să îi ispitească pe ei, pentru ca, smerindu-se, să vină la pocăință, lepădând cugetul înalt. Iar altora care sunt evlavioși și iubitori de Dumnezeu un asemenea cuget le vine din pizma diavolului. Fiindcă și unii cuvioși și virtuoși și nevoitori încercați, care petrec în pustie, se întâmplă uneori să cadă în acest gând.”

Așadar, vorbim de o luptă care se dă mult și de către mulți. Nu ești singura care trece prin asta.

Sfântul Paisie Aghioritul spune despre asta: „Gândurile de hulă sunt ca avioanele ce ne deranjează cu zgomotul lor, fără să vrem, dar pe care nu le putem împiedica. Cea mai grea armă antiaeriană este psalmodia, pentru că ea este şi rugăciune către Hristos, dar şi dispreţuire a diavolului.”

Așadar, continuă să te rogi, iar Domnul va avea milă de tine și te va izbăvi! Vorbește cu duhovnicul despre asta!

Să nu uiți de spovedanie și de Sfânta Împărtășanie (dacă duhovnicul îți dă dezlegare). Așa te vei întări și mai mult în lupta cu această ispită.

Pentru lămurirea și întărirea ta, îți recomand să citești cuvântul Sfântului Atanasie Athonitul din link-ul următor. Îți va fi de mare folos!

Ce facem în privința gândurilor de hulă împotriva lui Dumnezeu, care îi atacă până și pe pustnici?

Dar și aceste cuvinte ale Sfântului Paisie Aghioritul:

Gândurile de hulă ‒ de unde vin și de ce?

Gândurile de hulă sunt ca avioanele ce ne deranjează cu zgomotul lor

Dumnezeu să te lumineze și să te miluiască!

pr. Andrei

petka a răspuns:
6 Decembrie 2017

Sf. Anastasie Sinaitul și Părinții Patericului și sf. Ioan Iacob de la Neamț spun că cea mai importantă și eficientă armă împotriva gândurilor de hulă este ignorarea totală a acestor gânduri. Ele nu trebuie luate deloc în seamă. Trebuie să rămânem netulburați în ele, chiar să râdem de ele, fiindcă aceste gânduri sunt ale diavolului, nu ale creștinului, chiar atunci când ele vin pentru a ne smeri. Ele trebuie atârnate de patrafirul părintelui duhovnic, adică trebuie mărturisite cât de des posibil și tratate cu o sfântă indiferență. Și astfel vor înceta. Altfel ajungem la Psihiatrie...

Florina a răspuns:
10 Decembrie 2017

Va multumesc! Intradevar daca le bagam prea mult in seama o luam razna. E ciudat ca gandurile de genul asta apar dupa ce ne intoarcem la Dumnezeu, ci nu inainte, dar eu m -am tot intrebat daca nu e posibil ca mintea sa le genereze si din cauza fricii, pentru ca, in cazul meu sunt dese, ca niste obsesii. Doamne ajuta!

Arta a răspuns:
7 Decembrie 2017

Si eu am avut ganduri puternice de hula, la un moment dat. Ele sunt insotite, de obicei, si de sentimentul de deznadejde. Nu stiam de ce le am. Si la un moment dat, un frate din Muntele Athos, care a venit in Romania, si caruia i-am spus despre asta, mi-a zis asa: gandurile de hula si de deznadejde ii incearca, de obicei, pe cei curati cu inima. Atunci m-am linistit.
Dar in anumite momente, de ispita, aceste ganduri pot veni din nou. Solutia este sa nu le luam in seama, cand ne ataca, si sa le spovedim.
Doamne ajuta!

Florina a răspuns:
11 Decembrie 2017

Va multumesc, incerc si eu sa le tratez cu indiferenta. Ma bucur ca ati scapat de ele. Doamne ajuta!

Ovidiuu a răspuns:
13 Decembrie 2017

Am avut si am ganduri de hula. Am observat ganduri de hula chiar in timpul Sfintei Liturghii.
Am observat o ameliorare cind se spune rugaciunea inimii. In asa fel se tine mintea ocupata.
Dupa care am inceput a canta cit mai des cea mai placuta rugaciune, care cred eu ca ma ajuta si astfel am inceput sa cind cit mai des : Iubite-voi Doamne.

Ovidiu

ionut a răspuns:
17 Ianuarie 2018

Dupa ce iti vine acel gand urat impotriva Lui Dumnezeu, sa nu te mai gandesti la acel gand de hula , sa nu il despici in patru si sa nu te invinovatesti pt ca iti va lua toata puterea ci doar sa spui DOAMNE IARTA-MA SI RUGACIUNEA INIMII. Toate aceste ganduri sa le marturisesti la spovedanie.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: