Cum se dobândește Împărăția Cerurilor?

Cuvinte duhovnicești

Cum se dobândește Împărăția Cerurilor?

    • soare prin fereastră
      Cum se dobândește Împărăția Cerurilor? / Foto: Oana Nechifor

      Cum se dobândește Împărăția Cerurilor? / Foto: Oana Nechifor

Când Domnul va vedea în inimă adevărata dorință de Împărăția Cerurilor, când va vedea că inima năzuiește cu totul într-acolo, că vrea să Îl vadă pe Dumnezeu și nesocotește toate celelalte, doar atunci o va da.

Domnul zice în parabolă: „Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?... Legați-l de picioare și de mâini si aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților” (Matei 22, 12-13). Omul va zice: „Doamne, păi cum așa, doar m-am rugat Ție”. Da, te-ai rugat, ai cerut. Ai cerut apartament – ți s-a dat, ai cerut sănătate – te-ai făcut bine, te-ai rugat pentru fiica ta și ai căpătat ceea ce ai cerut. Dar Împărăția Cerurilor ai vrut-o? Nu, n-ai nevoie de ea... Înseamnă că nici nu o s-o primești.

O primește doar cel pentru care ea reprezintă scopul și sensul vieții, cel care și-a închinat întreaga viață doar căutării acestei împărății, cel care a dat totul, cum dă negustorul pentru un mărgăritar de mare preț, ca doar pe ea să o dobândească. Și când Domnul va vedea în inimă adevărata dorință de Împărăția Cerurilor, când va vedea că inima năzuiește cu totul într-acolo, că vrea să Îl vadă pe Dumnezeu și nesocotește toate celelalte, doar atunci o va da. Numai așa se poate dobândi Împărăția Cerurilor. (Protoiereul Dimitrie Smirnov)

(Cum să biruim iubirea de arginți, Editura Sophia, București, 2013, p. 46)