Cum voi ști să aleg soțul potrivit pentru mine?

Întreabă preotul

Cum voi ști să aleg soțul potrivit pentru mine?

    • Cum voi ști să aleg soțul potrivit pentru mine?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Antonia
întreabă:

Citesc mult sfaturi ortodoxe, merg la duhovnic, însă am ajuns să am o mare nelămurire. Vreau să mă căsătoresc – nu acum, nu imediat, ci când va vrea Domnul, dacă vrea. Nu știu cum să îmi dau seama cine e „alesul”, în ciuda faptului că am o vârstă oarecum înaintată și suficientă experiență cu oamenii. Sunt curtată de destul de mulți bărbați cu calități deosebite, însă nu simt mare lucru pentru vreunul dintre ei. Mă îndrăgostesc, în schimb, de alții, care nu vor sau nu pot fi în viața mea (nu răi, ci de departe, ori indisponibili emoțional).

În unele articole creștine am citit că trebuie să te îndrăgostești lulea ca să poți avea o căsătorie adevărată, trainică (lucru pe care îl cred și eu), iar în altele am citit că trebuie să alegem rațional, chiar și fără acele sentimente. Menționez că fac distincția între îndrăgostirea pătimașă, aprinderea trupească și sentimentul sufletesc de dragoste, de potrivire. Am impresia că nu voi reuși niciodată să disting care este omul potrivit pentru mine și asta mă sperie. Mă tem că Dumnezeu mi-l va aduce în viață, dar eu îl voi respinge. Sau mă mai tem că voi accepta să fiu cu cineva și apoi vor veni ispite și nu-mi va plăcea suficient respectivul – îi voi găsi numai cusururi etc. Și totuşi, nu mă simt autentică dacă e să dau șanse cuiva pentru care nu simt mai nimic.

29 Mai 2017

Antonia,

Temelia pe care se întemeiază o familie este dragostea, însă nu o dragoste pătimaşă, iraţională, ci o dragoste pusă înaintea lui Dumnezeu cu rugăciune, o dragoste care primeşte binecuvântarea lui Dumnezeu. Roagă-te ca Domnul să rânduiască pentru tine omul potrivit şi nu fi îndrăzneaţă spre relaţii cu persoane cu care nu ai putea să întemeiezi o familie.

Atunci când întâlneşti un om pe care tu îl consideri potrivit, pune-l înaintea lui Dumnezeu cu rugăciune şi Domnul îţi va arata dacă este sau nu este pentru tine. Nu fi foarte pretenţioasă, ci cunoaşte-ţi măsura. Nu te încrede foarte mult minţii tale, smereşte-te şi lasă-te în voia Domnului şi El va rândui cele de folos pentru tine. Ai duhovnic, întreabă-l şi nu vei greşi.

Domnul să te binecuvânteze!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: