Curajul de a renunța la orice pentru iubirea veșnică

Cuvinte duhovnicești

Curajul de a renunța la orice pentru iubirea veșnică

    • Monumentul Calvarul Aiudului
      Curajul de a renunța la orice pentru iubirea veșnică / Foto: Oana Nechifor

      Curajul de a renunța la orice pentru iubirea veșnică / Foto: Oana Nechifor

A nu fi stăpânit de nicio patimă, a fi cu ochii țintă la viața de dincolo, a iubi din tot sufletul pe Iisus – iată în ce constă puterea subiectivă a creștinilor care i-au biruit pe păgâni.

Curajul este de mai multe feluri. Dar cel mai primejdios dintre toate este îndrăzneala oamenilor care nu au nimic de pierdut. A nu avea nimic din cele materiale, a nu fi stăpânit de nicio patimă, a socoti bunurile trecătoare drept niște gunoaie, a fi cu ochii țintă la viața de dincolo, a iubi din tot sufletul pe Iisus – iată în ce constă puterea subiectivă a creștinilor care i-au biruit pe păgâni. Și dacă, pe deasupra, se mai adaugă disprețul față de moarte, bucuria de a suferi pentru Hristos și dorul nestăpânit pentru a trece în viața de dincolo, atunci, într-adevăr, virtuțile creștine – armele de care vorbește Sfântul Apostol Pavel – și puterea Duhului Sfânt care le pătrunde ca un foc, devin de nebiruit; mai mult: cea mai formidabilă victorie din lume nu se poate obține decât prin smerita moarte de pe Cruce.

Așa a biruit Iisus lumea, așa au biruit sfinții pe diavol și împărățiile lumii și numai așa putem birui și noi pe vrăjmașii noștri văzuți și nevăzuți.

(Arhimandritul Paulin Lecca, Adevăr și Pace. Tratat teologic, Editura Bizantină, București, 2003, pp. 36-37)