Când lucrurile nu merg cum zic eu

Domnul ne ţine în lucrare cu tot felul de ispite şi ne face să traversăm situaţii care ne pun în încurcătură, pentru că nu merg după planurile noastre. Astfel, cel care este smerit nu se descurajează şi nu se arată a fi înjosit, iar, peste toate, în smerenie găseşte o ocazie de progresare duhovnicească.

Bine-mi este mie că m-ai smerit, ca să învăţ îndreptările Tale (Psalmul 118, 71)

Domnul ne ţine în lucrare cu tot felul de ispite şi ne face să traversăm situaţii care ne pun în încurcătură, pentru că nu merg după planurile noastre. Astfel, cel care este smerit nu se descurajează şi nu se arată a fi înjosit, iar, peste toate, în smerenie găseşte o ocazie de progresare duhovnicească. Astfel făcând, îmblânzeşte pe cel mândru cu smerenia; pune în încurcătură pe cei aroganţi şi pe cei ce nu respectă nicio regulă (pe cei neorânduiţi) cu propriul comportament serios şi riguros; cu răbdarea sa constrânge chiar şi pe cei ce nu se dau îndărăt în a ponegri toate şi pe toţi; reuşeşte, de-a dreptul, să-i facă pe cei avizi să nu continue în cârtelile lor, ci să accepte, de câteva ori măcar, să piardă, păstrându-şi liniştea. Chiar Iisus Hristos S-a lăsat pradă chinurilor şi a primit ofensele şi nu Şi-a tras faţa Sa de la injurii și scuipări de ocară (cf. Isaia 50, 6). Şi, cu adevărat, de pe Catedra răbdării Sale ne-a fost Învăţător. Cu adevărat, toţi suntem vindecaţi datorită rănilor Sale! (Isaia 53, 5).

(Sfântul Ambrozie al Mediolanului, Viu va fi sufletul meu - părţi alese din Comentariul la Psalmul 118, trad. Pr. Constantin Necula, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2000, pp. 61-62)

De la același autor

Ultimele din categorie