Cum se poate ajunge la lepădarea de sine?

Ni s-au dat porunci limpezi; acestea arată tot ce-I place Domnului să facem. Rămâne numai să le potrivești la împrejurarea în care te afli, iar asta nu e prea greu. E de ajuns să ai gândire sănătoasă.

De la cei care vor să Îi urmeze, Domnul cere desăvârșită lepădare: „Să se lepede de sine”. Se poate spune și altfel: leapădă-ți interesele și caută numai interesele Domnului. Aceasta o vei face dacă vei săvârși pururea cele plăcute Lui. „Dar cum pot reuși asta?” Caută cu luare aminte la ceea ce este înlăuntru și împrejurul tău; și hotărând limpede ce este plăcut înaintea Domnului să faci în cutare sau cutare împrejurare, din afară sau lăuntrică, fă precum ai hotărât, fără să te cruți și fără să amesteci aici socotelile tale omenești, cu deplină lepădare de sine.

Vei spune: „Dar asta e anevoie de făcut”. Nu, nu-i așa. Ni s-au dat porunci limpezi; acestea arată tot ce-I place Domnului să facem. Rămâne numai să le potrivești la împrejurarea în care te afli, iar asta nu e prea greuE de ajuns să ai gândire sănătoasă. Dacă nu îți dai seama, întreabă-l pe părintele tău duhovnicesc sau pe un alt om care are evlavie, și fă așa cum ți s-a spus. Oricum, însă, este mai bine să îți ascuți judecata prin citirea cuvântului lui Dumnezeu și a scrierilor Sfinților Părinți, ca să ai totdeauna sfetnic împreună cu tine.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulTâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, București, p. 126)

De la același autor

Ultimele din categorie