Ne înșelăm rău dacă socotim păcate numai căderile trupești

Să nu creadă cineva că este fără prihană dacă a fost ferit cumva de „gripa” desfrâului trupesc.

Ne înșelăm rău dacă socotim păcate numai căderile trupești (curvia și tot neamul ei). Să nu creadă cineva că este fără prihană, dacă a fost ferit cumva de „gripa” desfrâului trupesc. Gripa aceasta (adică păcatul trupesc) este vădită în toată lumea ca o troahnă generală și i se cunosc cauzele și leacurile perfect. Dar ia gândiți-vă câte boli ascunse se cuibăresc în sufletul nostru fără să fie vădite la arătare și fără să pricepem de unde se nasc și cu ce leacuri se vindecă.

Deci, fraților, să nu ne fericim pe noi sărmanii dacă suntem feriți de gripă și în schimb întru noi mocnesc boli mai grele (zic de cele sufletești) pe care nu le pricepem ușor, dar care ne rod haina sufletului ca și viermii.

Să nu socotim păcătos numai pe omul desfrâului și nici să numim păcate numai pe cele trupești, căci atunci facem mincinoase Sfintele Scripturi și nu ne putem cunoaște și nici îndrepta boala sărmanei noastre făpturi.

(Sfântul Ioan Iacob de la Neamț - HozevitulPentru cei cu sufletul nevoiaș ca mine... Opere completeEditura Doxologia, Iași, 2010, p. 390)

De la același autor

Ultimele din categorie