„Dacă faci binele, oamenii pot să te și pedepsească, însă Dumnezeu te va răsplăti”

Faci răul, te va pedepsi Dumnezeu; faci binele, te pot pedepsi oamenii. Dacă faci răul, oamenii pot să te și laude, însă Dumnezeu te va pedepsi. Dacă faci binele, oamenii pot să te și pedepsească, însă Dumnezeu te va răsplăti.

Scrisoarea ta m-a mișcat mult. N-am să-ți ascund: am plâns asupra ei, citind-o și recitind-o de mai multe ori. În ea este înscrisă întreaga dramă a vieții omenești.

Îmi scrii că ai crescut cu totul în ticăloșie. Mai ales furtul îți stătea în obicei – dar te păzeai cu îndemânare, și toți te lăudau ca pe un tânăr de treabă. Odată, însă, ai fost prins furând și fugărit. Ai fugit și ți-ai rupt piciorul. Nimeni nu a aflat taina ta. Au chemat doctorul. Doctorul ți-a zis că s-a terminat cu piciorul. Au chemat preotul să citească rugăciune. Rugăciunea, spui tu, nu a ajutat piciorului tău rupt, dar ți-a cutremurat sufletul. Ți-a amintit de Dumnezeu, și ți s-a făcut silă de viața ta ticăloasă. Te-ai pocăit cu sufletul și ai făgăduit că vei trăi după legea lui Dumnezeu. Și atunci, cum spui că rugăciunea nu ți-a ajutat? Te-a deșteptat; a înviat sufletul tău. Și asta este principalul. Ai plătit sufletul cu un picior. Ieftin l-ai plătit. Fii liniștit.

Dar asta nu e totul. După ce te-ai înzdrăvenit, ai început să te rogi lui Dumnezeu cu osârdie. Atunci, unii te-au reclamat ca vrăjitor și descântător. Și ai fost pedepsit de autorități. Acest lucru te-a tulburat mult, și de aceea scrii întrebând ce înseamnă asta.

Înseamnă că este strâmt drumul ce duce în Împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul i-a preîntâmpinat cu privire la acest lucru pe cei ce merg în urma Lui. Și atunci nu trebuie să încapă mirarea. Faci răul, te va pedepsi Dumnezeu; faci binele, te pot pedepsi oamenii. Dacă faci răul, oamenii pot să te și laude, însă Dumnezeu te va pedepsi. Dacă faci binele, oamenii pot să te și pedepsească, însă Dumnezeu te va răsplăti. Hristos a făcut doar binele, și totuși oamenii L-au răstignit.

Nu te uita la oameni. Trebuie să tinzi către Dumnezeu. Ai dat un picior pentru suflet. Dacă trebuie, dă-ți pentru suflet trupul tot. Și totuși, ai plătit ieftin pentru sufletul tău. Fiindcă ai dat, putreziciune pentru un mărgăritar de mult preț. Nu te teme. Tu doar să propășești pe calea pe care ai apucat-o. Dumnezeu să îți fie într-ajutor!

(Episcopul Nicolae VelimiroviciRăspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, Editura Sophia, București, 2002,  pp. 35-36)

De la același autor

Ultimele din categorie