Cuvântul Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, la finalul procesiunii Calea Sfinților

Știri

Cuvântul Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, la finalul procesiunii Calea Sfinților

În timpul nostru, bisericile noastre și popoarele ortodoxe trăiesc provocările lumii aflate în totală confuzie și dezorientare. Cea mai mare chemare a noastră este să răspundem unei realități care se opune valorilor fundamentale ale luminii și adevărului Evangheliei iubirii lui Dumnezeu. Întru El era viață și viața era lumina oamenilor, spune Sfântul Evanghelist Ioan, despre Mântuitorul. Aceasta este misiunea Bisericii Ortodoxe Universale și, în special, a Bisericii Ierusalimului, care dă mărturie într-o regiune multiculturală și multireligioasă.

Preafericirea Voastră,

Preafericite Părinte Daniel al României și iubit frate în Hristos,

Iată, acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună, se spune în Psalmul 132, versetul 1. Dumnezeul nostru cel Întreit, în Treime preaslăvit ne-a învrednicit să fim împreună cu Preafericirea voastră, cu frații și surorile din țara voastră, țară stropită și, deci, binecuvântată de sângele multor martiri care și-au dat viața pentru dragostea Domnului nostru Iisus Hristos.

Venim de la Ierusalim, care este leagănul mărturisirii Jertfei și a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și vă aducem harul Sfântului Mormânt și salutările creștinilor din Țara Sfântă. Biserica Ierusalimului a fost izvorul nesecat, care continuă să împrospăteze cu apele sale spirituale Bisericile Ortodoxe locale, așa cum a făcut în întreaga viață a Bisericii. Bisericile Ortodoxe surori, la rândul lor, au apărat, pe de o parte, izvoarele spirituale, adică locurile sfinte, care dau mărturie despre istoria sfântă a mântuirii și, pe de altă parte, au hrănit Biserica Ierusalimului și pe credincioșii ei prin intermediul pelerinajelor organizate.

Aceste ținuturi binecuvântate ale României și Biserica sa nu sunt străine sau îndepărtate de noi, fiindcă predecesori ai noștri, adică mari patriarhi ai cetății sfinte a Ierusalimului, ca Dositei și Hrisant au lucrat ca îndrumători spirituali în aceste ținuturi și au reușit prin activitatea lor pastorală, spirituală și educațională să păstreze intacte învățăturile și credința ortodoxă. În plus, ei au putut să păstreze tradițiile bisericești și identitatea etnic culturală. În felul acesta, acești mari conducători ai bisericii au devenit mesageri ai Evangheliei unicității și unității în Domnul nostru Iisus Hristos.

În timpul nostru, bisericile noastre și popoarele ortodoxe trăiesc provocările lumii aflate în totală confuzie și dezorientare. Cea mai mare chemare a noastră este să răspundem unei realități care se opune valorilor fundamentale ale luminii și adevărului Evangheliei iubirii lui Dumnezeu. Întru El era viață și viața era lumina oamenilor, spune Sfântul Evanghelist Ioan, despre Mântuitorul. Aceasta este misiunea Bisericii Ortodoxe Universale și, în special, a Bisericii Ierusalimului, care dă mărturie într-o regiune multiculturală și multireligioasă, respectiv în Israel, statul palestinian, Regatul Hașemit al Iordaniei și dincolo de acestea. Tocmai această mărturie a dragostei jertfelnice a lui Hristos și a reconcilierii suntem chemați să o vestim tuturor semenilor noștri astăzi.

Lăudăm, așadar, pe Dumnezeu Tatăl și mulțumim Domnului nostru Iisus Hristos care, pentru rugăciunile Preasfintei Sale Maici, Născătoare de Dumnezeu și Pururi Fecioară Maria, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, ne-a condus pașii aici și va mulțumim pentru primirea călduroasă pe care ne-ați făcut-o.

Fie ca binecuvântările Țării Sfinte și Harul Sfântului Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos cel Înviat din morți să păzească Biserica Română și pe poporul român,

Amin.