Banii şi averile nu satură sufletul de fericire

Este pus un mare adevăr în istorioara cu împăratul ce căuta cămaşa celui mai fericit om de pe Pământ, şi pe urmă s-a aflat că fericitul nici cămaşă pe el nu avea. Nici averile, nici desfătările lumeşti nu pot da fericirea cea adevărată. Oare de ce?

Fericirea cea adevărată este cea lăuntrică, cea sufletească. Însă spre deosebire de această fericire adevărată, oamenii caută o fericire lumească, caută o fericire ce pleacă din afară – înăuntru. Se trudesc să se facă mai întâi bogaţi, să se umple mai întâi de bani, de plăceri şi de mărire omenească, pentru ca apoi să fie fericiţi. Lumea nu poate da o fericire adevărată. Averile şi banii nu-i pot face pe oameni fericiţi. Acesta este lucru dovedit. Traiurile cele mai nefericite sunt tocmai în palatele bogaţilor.

Este pus un mare adevăr în istorioara cu împăratul ce căuta cămaşa celui mai fericit om de pe Pământ, şi pe urmă s-a aflat că fericitul nici cămaşă pe el nu avea. Nici averile, nici desfătările lumeşti nu pot da fericirea cea adevărată. Oare de ce? Pentru că ele nu dau sufletului nimic. Sufletul se doreşte spre Domnul, sufletul însetoşează după Dumnezeu, sufletul îşi are lipsurile sale şi, dacă nu e ascultat, se mâhneşte, se tulbură şi îl tulbură şi pe om.

(Părintele Iosif Trifa, Mai lângă Domnul meu, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2003, p. 71)

De la același autor

Ultimele din categorie