Când o mamă devine martiră

Dacă moare femeia născând, moare de datoria ei cea mai sfântă de pe pământ, să fie mamă de copii. Este martiră!

Apostolul Pavel, gura lui Hristos, vasul alegerii, spune aşa, când vorbeşte de femeie: „Şi ea se va mântui prin naştere de fii.” Iar dumnezeiescul Gură de Aur, care merge în urmă cu tâlcuirea la Sfântul Apostol Pavel, zice: „Femeia, când a murit născând, moare pe altarul jertfei.” Este martiră! Tocmai de aceea Biserica pregăteşte femeia pentru moarte înainte de naştere. Poate să fie oprită 30 de ani de Împărtăşanie, dacă este gravidă nu mai ai voie să o opreşti. O spovedeşti şi o împărtăşeşti în faţa morţii; că la cele tinere, mai cu seamă, durerea naşterii este ca din iad. N-aţi auzit ce spune în Psaltire: Acolo (în iad) sunt dureri ca ale celeia ce naşte.

Sunt multe care mor în durerile naşterii. De aceea Biserica, prin dumnezeieştii părinţi luminaţi de Duhul Sfânt, spune: „Femeia gravidă este dezlegată şi pregătită de moarte”, că multe se întâmplă să moară; de aceea nu o opreşte de împărtăşire. Iar dacă se întâmplă şi moare, ea îşi dă viaţa pentru copil, ea este martiră; că aşa ne-a învăţat apostolul. Pentru durerile acelea Dumnezeu îi iartă toate păcatele şi este o muceniţă, ca o martiră. (...)

Ei, aşa a fost vorba, că dacă moare femeia născând, moare de datoria ei cea mai sfântă de pe pământ, să fie mamă de copii.

(Arhimandrit Ilie Cleopa, Ne vorbește Părintele Cleopa, ediția a 2-a, vol. 3, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 76-77)

De ce a făcut Biserica aşa? Îi dă voie să ia Preacuratele Taine, că o pregăteşte de moarte. Câte păcate ar avea o femeie însărcinată, dacă moare spovedită şi împărtăşită cu Preacuratele Taine, toate, toate i se iartă dacă ar muri născând. Femeia când moare născând, moare pe altarul jertfei. Se jertfeşte pentru Hristos. Este muceniţă şi martiră. De aceea ne-a învăţat Apostolul Pavel: Femeia se va mântui prin naştere de fii!

(Arhimandrit Ilie CleopaNe vorbeşte părintele Cleopa, vol. 8, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 17)

De la același autor

Ultimele din categorie