Cât de greu trage o traistă cu păcate mici

Asemenea micilor germeni, care se transformă apoi în giganții arbori sequoia, care ajung până la o sută de metri înălțime, păcatele cele mici sunt ca firele de nisip, care adunate în traistă, prin mulțimea lor, pot să ajungă la greutatea unei pietre de moară și să-l scufunde pe om în adâncurile mării.

Nu sunt lipsite de importanță păcatele mărunte la chip, dacă de ele atârnă nu doar comportarea omului aici, pe pământ, ci și veșnica lui stare de dincolo, de după moarte. Germenii celor mai înalți copaci, embrionii celor mai mari animale sunt foarte mici, chiar uimitor de mici. Însă asemenea mici germeni se arată mai apoi în giganții arbori sequoia, care ajung până la o sută de metri înălțime, și în balenele cele uriașe, care cântăresc până la o sută de mii de kilograme.

Păcatele cele mici sunt asemenea firelor de nisip, care adunate în traistă, prin mulțimea lor, pot să ajungă la greutatea unei pietre de moară, ce poate să-l scufunde pe om în adâncurile mării (vezi Matei 18, 6).

(Arhimandritul Serafim AlexievTâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, traducere din limba bulgară de Gheorghiță Ciocioi, Editura Sophia, București, 2011, p. 24)

De la același autor

Ultimele din categorie