Ce condiție trebuie să satisfac ca să mă mântuiesc?

Dumnezeu nu poate să mântuiască pe nimeni împotriva voinței sale. De noi depinde dacă Îl chemăm în viețile noastre și dacă primim toate bunătățile pe care El abia așteaptă să ni le dăruiască.

Să vă spun un caz. Aţi auzit şi dumneavoastră de Clémenceau; a fost un om de ştiinţă francez care a creat o epocă în vremea lui, dar care era ateu. Pe acest Clémenceau l-a călcat o maşină şi, desigur, a apărut o ediţie specială de ziar: „Marele Clémenceau lovit”, „Marele Clémenceau internat la spitalul cutare, îngrijit de doctorul cutare”, care informa lumea în aceşti termeni la superlativ. A scăpat din accident acest Clémenceau şi a spus aşa: „Domnule, pe mine nu doctorii aceştia m-au făcut sănătos, ci o asistentă care s-a ocupat de mine, dar de care n-a vorbit nimeni, nici un ziar”. În acest timp, un alt mare om de stat şi scriitor a fost şi el călcat de o maşină, şi a vrut să fie dus la un spital unde erau călugăriţe. „Dar cum, dumneavoastră, care eraţi...?!” „Treaba voastră ce credeţi, eu vreau să mă fac sănătos”.

Vedeţi, mâna aceasta catifelată a doctorului, plecată de la porunca inimii... Ştiţi dumneavoastră câtă nevoie are omul bolnav să fie întărit? Pentru că foarte-foarte mult depinde de el vindecarea, nu numai de alţii. Ce să-ţi facă doctorii, dacă tu nu crezi deloc? Şi nu numai un simplu doctor, ci şi Stăpânul nostru, Dumnezeu. Nu poate să te mântuiască, domnule, fără participarea ta. Ţi-a dat atât de multe lucruri dumnezeieşti în tine ca să-L ajuţi pe El să te mântuiască. Pentru că El ne-a creat şi pentru că ne iubeşte foarte mult, doreşte să ne mântuiască. Şi atunci, iubindu-ne, îl ajutăm să ne mântuiască nestând pe loc. (Arhimandrit Arsenie Papacioc)

(Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, București, p. 131)

De la același autor

Ultimele din categorie