Ce condiție trebuie să satisfac ca să mă mântuiesc?
Dumnezeu nu poate să mântuiască pe nimeni împotriva voinței sale. De noi depinde dacă Îl chemăm în viețile noastre și dacă primim toate bunătățile pe care El abia așteaptă să ni le dăruiască.
Să vă spun un caz. Ați auzit și dumneavoastră de Clémenceau; a fost un om de știință francez care a creat o epocă în vremea lui, dar care era ateu. Pe acest Clémenceau l-a călcat o mașină și, desigur, a apărut o ediție specială de ziar: „Marele Clémenceau lovit”, „Marele Clémenceau internat la spitalul cutare, îngrijit de doctorul cutare”, care informa lumea în acești termeni la superlativ. A scăpat din accident acest Clémenceau și a spus așa: „Domnule, pe mine nu doctorii aceștia m-au făcut sănătos, ci o asistentă care s-a ocupat de mine, dar de care n-a vorbit nimeni, niciun ziar”. În acest timp, un alt mare om de stat și scriitor a fost și el călcat de o mașină, și a vrut să fie dus la un spital unde erau călugărițe. „Dar cum, dumneavoastră, care erați...?!” „Treaba voastră ce credeți, eu vreau să mă fac sănătos”.
Vedeți, mâna aceasta catifelată a doctorului, plecată de la porunca inimii... Știți dumneavoastră câtă nevoie are omul bolnav să fie întărit? Pentru că foarte-foarte mult depinde de el vindecarea, nu numai de alții. Ce să-ți facă doctorii, dacă tu nu crezi deloc? Și nu numai un simplu doctor, ci și Stăpânul nostru, Dumnezeu. Nu poate să te mântuiască, domnule, fără participarea ta. Ți-a dat atât de multe lucruri dumnezeiești în tine ca să-L ajuți pe El să te mântuiască. Pentru că El ne-a creat și pentru că ne iubește foarte mult, dorește să ne mântuiască. Și atunci, iubindu-ne, Îl ajutăm să ne mântuiască nestând pe loc. (Arhimandritul Arsenie Papacioc)
(Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, București, p. 131)
Să fim simpli și buni, fără gânduri viclene, să atragem harul lui Dumnezeu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro