Ce înseamnă rugăciunea „Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”?

Din mărirea câtă i se cuvine lui Dumnezeu, noi îi oferim din partea noastră câtă putem, dar cu conștiința că lui Dumnezeu i se cuvine toată mărirea, cinstea și închinăciunea.

Este o rugăciune de preamărire a Sfintei Treimi, a lui Dumnezeu Tatăl, a lui Dumnezeu Fiul și a lui Dumnezeu Duhul Sfânt. Pentru acum și pentru veșnicie aducem lui Dumnezeu mărire deoarece lui Dumnezeu i se cuvine toată mărirea, cinstea și închinăciunea. Așa zicem noi la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe: „Pentru că Ție se cuvine toată mărirea, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor”, și din partea noastră aducem mărire când zicem „mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”.

Din mărirea câtă i se cuvine lui Dumnezeu, noi îi oferim din partea noastră câtă putem, dar cu conștiința că lui Dumnezeu i se cuvine toată mărirea, cinstea și închinăciunea. Aceasta pentru că e Dumnezeu, pentru că e Sfânt, pentru că e sfințirea noastră, pentru că e bun și iubitor de oameni, pentru că e Dumnezeul milei și al îndurărilor, e cel care are ca lucrare să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi. Toate acestea le cuprindem pe scurt în cuvintele: „Mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Pași pe calea duhovnicească – convorbiri realizate de Părintele Sabin Vodă, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2010, p. 74)

De la același autor

Ultimele din categorie