Ce rol joacă antinomia în Sfânta Scriptură?

Trebuie să te gândeşti la Dumnezeu într-o manieră ca­re este conformă lui Dumnezeu şi nu după modurile noastre de gândire, în starea noastră de păcat.

Ce rol joacă antinomia în Sfânta Scriptură?

Antinomia este alternarea a două afirmaţii, radical contradictorii. Noi vorbim de un Dumnezeu în trei Persoane sau de Hristos Care este Dumnezeu şi om. Sunt afirmaţii care, pe planul logic, sunt ireconciliabile. De aceea, eu cred că, într-adevăr, creştinul trebuie să depăşească planul raţiunii şi să trăiască la nivelul cre­dinţei; să adopte direct categoriile divine, după cum Se descoperă Dumnezeu. Cum spun Sfinţii Părinţi, trebuie să te gândeşti la Dumnezeu într-o manieră ca­re este conformă lui Dumnezeu şi nu după modurile noastre de gândire, în starea noastră de păcat. Raţionalismul este caracteristic tocmai umanismului omului căzut şi nu omului care trăieşte într-un mod divino-uman. Şi în viaţa noastră, noi trebuie să trăim con­stant acest mod antinomic. Deci, putem spune că trăim o viaţă de crucificaţi. (Părintele Symeon de la Essex)

(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, p. 148)

De la același autor

Ultimele din categorie