Toată viața noastră este despre „a da” și „a primi”

Fără obligații nu pot exista nici drepturile. Altfel, totul s-ar transforma într-un haos, pentru că viața înseamnă și a da și a primi. Dacă dai, primești. 

În fiecare zi, vrând nevrând, vă confruntați cu aceste două aspecte ale vieții. Desigur, datoria vă nemulțumește oarecum, mai ales că de obicei, ea are legătură directă cu disciplina... În schimb, drepturile vă fac o mare plăcere. Le preferați, deoarece vă aduc foloase, plăcere și desfătare. Din păcate, omul are tendința ca, dacă este posibil, să aibă numai drepturi, fără obligații. A ajuns astfel din pricina egoismului, a narcisismului, a autosuficienței și a iubirii de plăceri. Vrea numai să primească. Cu greutate dă câte ceva. A da înseamnă a te sacrifica.

De multe ori, omul își face datoria fără tragere de inimă... Tocmai de aceea se preface adesea că nu știe care îi este datoria. Însă atunci când este vorba de drepturi, le știe foarte bine, pe de rost. Iar când cineva îi limitează drepturile, le apără cu fanatism. Însă fără obligații nu pot exista nici drepturile. Altfel, totul s-ar transforma într-un haos, pentru că viața înseamnă și a da și a primi. Dacă dai, primești.

(Părintele Timotei Kilifis, Tinerețe curată, tinerețe frumoasă, Editura Cartea ortodoxă, 2007, p. 123)

De la același autor

Ultimele din categorie