La început, să dați bani acolo unde aveți încredere că nu vor fi prost întrebuințați, pentru a nu vă sminti. Dar și acolo unde ajutorul dat nu a ajuns să fie folosit bine, voi să aveți certitudinea că ați făcut tot ce ținea de voi.
Dacă milostenia ce o dăm nu este bine chivernisită, avem vreo răspundere în fața lui Dumnezeu? Ce ar trebui să facem?
La început, să dați bani acolo unde aveți încredere că nu vor fi prost întrebuințați, pentru a nu vă sminti. Dar și acolo unde ajutorul dat nu a ajuns să fie folosit bine, voi să aveți certitudinea că ați făcut tot ce ținea de voi. Dumnezeu va lua în seamă acest lucru. Iar pe aceia, are cine să-i judece pentru proasta chivernisire a celor primite. Totuși, pentru ca banii să nu o „cotească” în altă parte și pentru ca să nu vă smintiți, luați aminte ca ei să meargă acolo unde sunteți convinși că vor fi bine folosiți.
(Arhimandritul Epifanie Theodoropulos, Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, Editura Predania, București, 2010, pp. 72-73)

Despre Arhimandritul Epifanie Teodoropulos
Arhimandritul Epifanie a fost unul din marii duhovnici și canoniști ai Greciei din veacul al XX-lea. Ținut la evlavie în Sfântul Munte și întreaga țară pentru înțelepciunea sa duhovnicească, era nelipsit de la fiecare adunare a Sfântului Sinod al Bisericii Eladei pentru cunoștințele sale în privința Sfintelor Canoane al Bisericii. Încă din pruncie, de la cinci ani, lua parte la slujbele din parohia sa, postind și împărtășindu-se asemenea unui om mare. În 1949 absolvă cursurile Facultății de Teologie din Athena, iar în aceeași perioadă intră sub oblăduirea a celui ce i-a rămas părinte duhovnicesc până la moarte – Părintele Filothei (Zervakos), starețul mănăstirii Longovarda din Paros. În 1956 este hirotonit diacon, iar în 1961 ieromonah. A întemeiat în 1976 Sihăstria Preasfintei...